Debat
Mine nyheder

Vi har ikke publiceret nogle artikler for nyligt i de emner, du følger. Søg efter andre emner her.

Du har ingen overvågninger endnu

Klik på ikonet for at overvåge
emner og journalister.

0

Hvis udflytningen af statsjobs går i fisk, betaler I så regningen, jyder?

Tag bare og tøm København for statsjobs, jyder. Men I betaler, hvis det ikke fungerer. Aftale?

3.900 statslige arbejdspladser er på vej fra København til Jylland. Flere bør straks sendes i samme retning.

Det var meldingen fra en række markante jyske Venstre-folketingsmedlemmer i en kronik i Jyllands-Posten i onsdags. Der var ikke noget at betænke sig på. Flere styrelser skal ud af København. For landdistrikterne har brug for job og vækst. Og udflytningen fungerer. For de styrelser, der allerede er flyttet ud, har ingen problemer med at få ansøgninger, når de søger medarbejdere.

Udmeldingen fra de jyske V-folk kan ikke overraske. D. 21. november er der kommunalvalg. Venstre har 49 borgmesterposter at forsvare og duellerer med Dansk Folkeparti om at være partiet, der taler landområdernes sag. Ved folketingsvalget i 2015 blev den duel en massakre på Venstre i specielt Syd- og Sønderjylland. Den bedste mulighed for at vinde nogle af landområdevælgerne tilbage d. 21. november er at gå benhårdt efter de statslige arbejdspladser i København. De skal vestpå, og det skal gå stærkt.

Her er der så ét spørgsmål, som deler vandene. Ifølge den ene side i udflytningssagen er spørgsmålet tæt på fornærmende. Ifølge den anden side er spørgsmålet svært at komme uden om. Spørgsmålet er: Virker det? Altså – fungerer de styrelser, som har sagt farvel til næsten alle deres medarbejdere, og er startet på bar bund i det jyske?

Spørgsmålet har en fornærmende klang i tilhængernes ører. Naturligvis fungerer de nyudflyttede styrelser. Selvfølgelig er der indkøringsproblemer, selvfølgelig oplever borgerne længere svartider, selvfølgelig skal der købes en del konsulentbistand. Men de virker. 

Nu bliver det interessant. Udflytning virker og er en succes, selv om der ikke er foretaget nogen analyse af, hvad udflytning betyder for styrelsers produktivitet og omkostninger.

Kunne vi lave den aftale, jyder, at I betaler regningen, hvis udflytningen går i fisk? Det er ikke for at være fræk eller næsvis. Men hvis nu borgerne eller erhvervslivet om et år eller to har en bundlinje, der viser, at det har kostet længere ventetid på svar og mange flere fejl i sagsbehandlingen, at en styrelse blev tømt for folk og erfaring, pillet fra hinanden og genopført i det jyske – tager I så regningen, jyder?

Kunne vi lave den aftale, jyder, at I betaler regningen, hvis udflytningen går i fisk?

Jeg spørger af en grund.

Projektet begynder nemlig at ligne offentlig digitalisering. Da staten for alvor begynder at rykke igennem med at digitalisere omkring 2005-10, er der heller ingen, der spørger, om det virker. Naturligvis virker Skats EFI, naturligvis virker PolSag og nogle år senere – naturligvis virker digital post. Ingen stiller simpelthen det spørgsmål, om der er foretaget en analyse, der viser, at man kan digitalisere inddrivelse af skattegæld og få 18-årige til at åbne digital post. I dag – mange milliarder skattekroner fattigere – kender vi svaret.

Vi kender ikke svaret på, hvad det betyder at pakke en offentlig myndighed ned i containere og sende den vestpå, uden medarbejdere. Måske går det godt. Måske ligger der en regning på nogle milliarder og gemmer sig i flyttelæsset. Så jeg spørger bare høfligt én gang til, jyder: Betaler I den så?

BRANCHENYT
Læs også