Debat
Mine nyheder

Vi har ikke publiceret nogle artikler for nyligt i de emner, du følger. Søg efter andre emner her.

Du har ingen overvågninger endnu

Klik på ikonet for at overvåge
emner og journalister.

Så kører 2025-toget, erhvervsfolk: Al magt til Dansk Folkeparti

De kalder det en plan. Men måske er det et giganttilbud til Thulesen Dahl mod at lægge Mette F. på is.

Var du den udspekulerede rad i klassen eller bitchen, der kunne manipulere veninderne ud i tovene? Spottede du hurtigt, hvordan et nyt venskab i gruppen kunne true din magtposition? Og kunne du drive en kile gennem venskabet? Til lykke. Eller hvad man nu skal sige. Du vil læse de følgende linjer med genkendelsens glæde.

Onsdag eftermiddag kom regeringen med 152 sider 2025-plan. Der gik en time, og så begyndte omverdenen på sædvanlig vis at betragte planen gennem et toiletrulle-rør. Pensionsbranchen kommenterede på planens bud på udfordringerne på pensionsområdet, mens pressen var voldsomt optaget af, om en ny krig om topskatten var på trapperne i blå blok – og så videre. Fokus var på planens enkeltelementer og udsigten til interne blå slagsmål. Enkelte hæftede sig dog også ved, at planen er påfaldende leddeløs. Som nu det med skatten. Den skal ifølge 2025-planen lettes i bunden og i toppen og efter forhandlinger, der begynder ”til efteråret”. Oversat til dansk: Det meste er muligt og meget lidt er udelukket på forhånd. Dem, der bliver inviteret med ved bordet, kan i udstrakt grad præge menuen, og regeringen tager gerne hensyn til specielle ønsker.

Hov, tænker du. Dig, der kunne kunsten at så splid i klassen og få venner til at miste interessen for personer, som de var begyndt at få et fællesskab med. Den der ting har du set før. Her udstedes et løfte om, at den, der får lov at komme ind i hulen, også får lov til at bestemme, hvad der skal leges. Dine indre klokker bimler og bamler.

Dem, som regeringen i første omgang vil invitere ind i hulen til 2025-forhandlinger, er Dansk Folkeparti. Her må Dansk Folkeparti gerne blive rigtigt, rigtigt længe. For trekløverregeringens i særklasse største udfordring lige siden dannelsen i november er Dansk Folkepartis venskab med en anden i klassen. Socialdemokratiet. Det venskab er gift for alt. Når Dansk Folkeparti leger med Socialdemokratiet, er regeringen sat af. Den kan ingenting. I nogle tilfælde krydres magtesløsheden ligefrem med ydmygelser. Politiskolen. Taxaloven. Pensionsalderen. Bundlinjen er, at ingen pris er for høj, hvis Dansk Folkeparti bare vil blive inde i hulen. Ingen pris.

Set fra det perspektiv er 2025-planen ikke en plan, men et værktøj. Det er regeringens værktøj til at kunne give Dansk Folkeparti et så enestående tilbud om at bestemme over skatten og velfærden, at Kristian Thulesen Dahl mister interessen for at lege med Socialdemokratiet. Så er kilen hugget ind. 2025-planen er den kile. Dansk Folkeparti skal se et åbent landskab af muligheder for at sætte politiske fodaftryk, som gør drillerierne sammen med Mette Frederiksen uinteressante.

Hvis 2025-planen i virkeligheden er et værktøj, har det også betydning for erhvervslivet. I så fald bør de brancheorganisationer, der jublede eller det modsatte i onsdags, forvente overraskelser forude. For planen var egentlig ikke en plan. Det var en eksklusiv invitation til en kammerat i klassen om at måtte bestemme, hvad der skal leges i Danmark frem mod 2025.

Bare kammeraten dropper sit andet venskab.

Anders Heide Mortensen er erhvervspolitisk kommentator på Finans og kommunikationsrådgiver. Cand.scient.pol. og tidligere pressechef i Erhvervsministeriet og Finansministeriet. Han kan kontaktes på anders@heidekom.dk.

BRANCHENYT
Læs også