Debat
Mine nyheder

Vi har ikke publiceret nogle artikler for nyligt i de emner, du følger. Søg efter andre emner her.

Du har ingen overvågninger endnu

Klik på ikonet for at overvåge
emner og journalister.

3F-formand: Boost mindre virksomheders investeringer

Sold ikke råderummet op. Vi skal i stedet investere i danskernes fremtid, mener 3F-formand.

Foto: Jens Dresling/Polfoto

Efter de seneste udmeldinger fra de økonomiske vismænd og regeringens økonomer er tæppet trukket væk under sortseernes krav om offentlige nedskæringer og mere pisk til danskerne.

Det er også en falsk, blå fortælling, at vi efterlader en regning i børneværelset, når et bredt flertal af danskerne og medlemmerne i Folketinget afviser at forhøje pensionsalderen. Der venter tværtimod en check på omkring 22 mia. kr. i børneværelset. Finanspolitikken er ifølge de økonomiske vismænd "mærkbart overholdbar".

Men det betyder ikke, at vi skal invitere til en glad aften i byen, hvor vi på børnenes bekostning bevilger hinanden generelle skattelettelser. I stedet bør Folketinget investere klogt i bedre efteruddannelser for de kortuddannede og et bedre arbejdsmiljø.

Det kan sikre virksomhederne et tilstrækkeligt udbud af medarbejdere, der har de relevante kompetencer, og begrænse antallet af danskere, som er tvunget til at trække sig tilbage fra arbejdsmarkedet pga. nedslidning og arbejdsskader.

Desværre har vi også en stor, samfundsmæssig udfordring mht. virksomhedernes investeringer i ny teknologi og innovation, som Folketinget bør interessere sig for.

Erhvervslivets investeringer er faldet markant efter den økonomiske krise og har de senere år – trods bedre konjunkturer – ikke rykket sig nævneværdigt, når de måles i forhold til den værdi, der skabes i de danske virksomheder.

I de større, eksportorienterede virksomheder har vi set en positiv udvikling i de senere år, og investeringsniveauet ligger ikke langt under det niveau, vi så før krisen.

Anderledes bekymrende er situationen for de små og mellemstore virksomheder. De hænger i investeringsbremsen og ligger markant under niveauet fra før krisen i 2008-2009. Derfor foreslår 3F, at Folketinget gennemfører målrettede initiativer, som kan hjælpe investeringerne i digitalisering og ny teknologi på vej i de små og mellemstore virksomheder.

Dels er det nødvendigt for at sikre virksomhedernes konkurrenceevne og beskæftigelsen, dels kan ny teknologi bidrage til et bedre og mere sikkert arbejdsmiljø – ved at mindske de belastende løft for medarbejderne og det ensidigt, gentagne arbejde og reducere behovet for nærkontakt med og håndtering af farlige stoffer i produktionen.

Katalysatoren for nye investeringer i robotter, andre maskiner og it-udstyr skal målrettes de mindre og mellemstore virksomheder, så vi booster investeringerne her, hvor det halter. Den konkrete model for et forhøjet afskrivningsgrundlag eller lignende må eksperter inden for skatte- og regnskabslovgivningen give bud på.

Kloge investeringer i vores fælles fremtid er mere forsvarligt over for næste generation end en ekstra omgang "billig portvin og slesk tale" over for nutidens skatteydere.

BRANCHENYT
Læs også