Debat
Mine nyheder

Vi har ikke publiceret nogle artikler for nyligt i de emner, du følger. Søg efter andre emner her.

Du har ingen overvågninger endnu

Klik på ikonet for at overvåge
emner og journalister.

Allan Polack: Pensionister har langt fra lagt arbejdshandskerne

Ny undersøgelse viser, at danske pensionister gerne vil give en hånd med, hvis arbejdsbetingelserne er de rigtige. Det skal vi udnytte, mener PFA-direktør.

Allan Polack, adm. direktør i PFA Pension. Foto: Presse PR-foto

Jeg gik længe, som så mange andre, i den tro, at overgangen fra arbejdsliv til pension var endegyldig. At når vi havde udtjent vores værnepligt på arbejdsmarkedet og holdt afskedsreception, så var det ellers tid til at slå benene op og nyde livet uden arbejde. Nu ved jeg, at det forholder sig ganske anderledes, og at et sådant syn ikke er tidssvarende.

Det bekræfter en ny undersøgelse, som Epinion har foretaget for PFA også. Den viser, at et stort flertal af danskerne gerne vil bidrage til arbejdsmarkedet og bibeholde det faglige fællesskab på en arbejdsplads, efter de er gået på pension. Undersøgelsen viser nemlig, at fire ud af fem danskere godt kan forestille sig at arbejde på nedsat tid i deres otium – og det gælder også dem, der lige nu står og skal på pension eller er pensioneret.

Det viser med al tydelighed, hvilket potentiale der er i at gøre vores arbejdsmarked mere fleksibelt og holde døren åben for at flere ældre medarbejdere kan blive og give en ekstra hånd med. For som undersøgelsen viser, så vil de det gerne, hvis rammerne er rigtige.

Det kræver, at vi begynder at ændre syn på den 3. alder, og at vi ude på arbejdspladserne holder op med stereotypt at placere medarbejderne i kasser efter alder frem for kvalifikationer og motivation. Vi trænger med andre ord til at få rusket godt og grundigt op i den måde, vi tilgår ældre medarbejdere og pensionstilværelsen på.

Det har ikke mindst den intense debat om den stigende pensionsalder vist. For uanset om pensionsalderen hæves med et halvt år mere eller mindre lige nu, så er sporene lagt til, at vi skal blive langt længere tid på arbejdsmarkedet fremover. Og vi har ikke noget valg, for levealderen er steget markant de senere år, og det forventes, at dobbelt så mange danskerne i 2050 – over 600.000 – vil være 80 år eller ældre. Samtidig står vi med en generation af ældre, der for manges vedkommende går sunde og yderst aktive ind i deres pensionstilværelse.

Vi har i dag indrettet alderdommen til at være fokuseret på afvikling. Det har vi som samfund ikke råd til. Vi skal i stedet få knækket koden til at se på den store gruppe af aktive og initiativrige ældre som en styrke for vores samfund frem for en byrde for de offentlige kasser, som er der, debatten ellers ofte begynder.

Tænketanken "Den nye 3. alder", som PFA står bag, vil til efteråret komme med anbefalinger til, hvordan vi kan gentænke overgangen fra arbejde til pension og give nye muligheder for fremtidens ældre. Det håber jeg bliver startskuddet til, at vi ude på arbejdspladserne og fra politisk side endelig for alvor kommer i gang med at finde løsninger på, hvordan vi får udløst det store potentiale i at så mange ældre gerne vil arbejde videre og bidrage til samfundet, selvom de er gået på pension.

Og når vi nu kan se, at så mange gerne vil arbejde i en eller anden form, selvom de er gået på pension, så er det ærgerligt ikke at kigge på, hvordan vi får potentialet udløst.

BRANCHENYT
Læs også