Spørg ikke, hvad du kan gøre for dine medarbejdere – spørg, hvad de kan gøre for andre
Et af de vigtigste resultater fra lykkeforskningen viser, at vi især bliver glade, når vi får lov at glæde andre. Derfor skaber chefen arbejdsglæde ved at hjælpe medarbejderne til at hjælpe andre.
»Hvad kan vi gøre for vores medarbejdere?«
Det er et af de centrale spørgsmål, som danske arbejdspladser stiller, når de prøver at skabe mere trivsel, motivation og arbejdsglæde. Og listen af services, de punger ud for, er lang: Frugtordninger, rygestopkurser, julegaver, fester, massage, fitnessrum, løbeklubber, flotte arkitektdesignede kontorer, luksuriøse kaffemaskiner – bare for at nævne nogle få.
Men selvom alle de ting er hundedyre, og arbejdspladserne gør det i den bedste mening, virker de bare ikke særlig godt. Der er så vidt jeg ved ingen forskning, der dokumenterer, at nogen af de ting har en nævneværdig positiv effekt på hverken arbejdsglæde, motivation eller bundlinjen.
Men hvad skal vi så gøre i stedet for?
Det er meget enkelt. Et af de vigtigste resultater fra lykkeforskningen viser, at vi især bliver glade, når vi får lov at glæde andre. I en klassisk undersøgelse fra USA fik en gruppe forsøgspersoner 20 dollars, som de kunne bruge enten på sig selv eller på en anden. De, som brugte pengene på at glæde andre, fik meget mere glæde ud af det selv også. Studier på børn helt ned i to til tre års-alderen viser, at de frivilligt og uden opfordring eller belønning hjælper andre omkring sig, hvis de kan.
Jeg synes, det siger noget vanvittig positivt om menneskeracen, at vi oplever mere glæde, når vi er gode ved andre, end når vi hjælper os selv.
Er det ikke fantastisk? Jeg synes, det siger noget vanvittig positivt om menneskeracen, at vi oplever mere glæde, når vi er gode ved andre, end når vi hjælper os selv. Og derfor skal arbejdspladser fokusere mindre på at gøre gode ting for deres medarbejdere og mere på at hjælpe medarbejderne til at gøre gode ting for andre.
Det kan være over for kollegerne, over for kunderne eller sågar over for omverdenen. Her er nogle fantastiske eksempler.
Glæd kollegerne: Ikeas varehus i Taastrup startede en arbejdsglædestafet, hvor afdelingerne på skift startede aktiviteter for at glæde de andre teams i huset. Kreativiteten var stor – der var for eksempel en bagekonkurrence og en kunstudstilling, hvor alle teams kunne bidrage med et maleri. De arrangerede også en rosevæg, hvor medarbejderne kunne skrive kort med positiv feedback til kollegerne.
Glæd kunderne: Det amerikanske firma Zappos sælger tøj og sko på nettet med mottoet ”delivering happiness.” De gør alt for at hjælpe deres medarbejdere til at glæde kunderne. Medarbejderne kan let sende håndskrevne takkekort eller blomster til en kunde og bliver trænet i at skabe en personlig kontakt til kunderne. Det mest revolutionerende er måske, at Zappos' kundeservicemedarbejdere aldrig bliver målt på, hvor hurtigt de kan betjene kunderne, men kun på hvor glade kunderne er.
Glæd verden: Den danske virksomhed Sprout laver blyanter, der kan plantes og vokse op til blomster eller krydderurter. Som næsten alle andre giver de også medarbejderne en julegave, og som sædvanligt gav det ikke særlig meget arbejdsglæde, så for et par år siden besluttede medarbejderne, at de hellere ville give deres julegaver væk.
De kontaktede et lokalt børnehjem og fik ønskesedler fra alle børnene og brugte så julegavebudgettet på at købe gaver til dem. Det gav langt mere arbejdsglæde og var meget mere meningsfuldt en endnu en Stelton-kande.
Derfor skal arbejdspladser fokusere mindre på at gøre gode ting for deres medarbejdere og mere på at hjælpe medarbejderne til at gøre gode ting for andre.
Når arbejdspladsen gør ting for medarbejderne, har det en meget begrænset effekt, og det risikerer samtidig at hensætte folk i en passiv modtagerrolle, hvor »arbejdsglæde er noget, andre gør for mig«.
Når arbejdspladsen giver medarbejderne støtte, ressourcer og frihed til at glæde andre, har det en meget større effekt og placerer samtidigt medarbejderne i en mere aktiv handlende rolle, hvor de selv kan gøre en positiv forskel for andre.
Hvad kunne din organisation gøre for at hjælpe medarbejderne til at glæde andre?