Debat
Mine nyheder

Vi har ikke publiceret nogle artikler for nyligt i de emner, du følger. Søg efter andre emner her.

Du har ingen overvågninger endnu

Klik på ikonet for at overvåge
emner og journalister.

0

Udkantsdanskere, pas på: I er kommet i et udvalg

Uha, det ser svært ud. En kreditforeningsdirektør skal stå i spidsen for at undersøge, hvordan landsbyerne kan vende udviklingen.

Druknedøden skulle være nådig. Sådan forholdsvis. Der er værre måder at komme af dage på. Én af dem er lumsk, fordi det, der ligner en redningskrans, sommetider er et blybælte.

”Døden i udvalget” kan vi kalde fænomenet.

Landområdernes problemer med affolkning og tab af arbejdspladser er kommet  i et regeringsnedsat udvalg. Med direktøren for DLR Kredit i spidsen skal udvalget afdække, hvordan det kan blive attraktivt at bo og arbejde i landsbyer. For det går den gale vej. Befolkningstallet er steget med 5 pct. de seneste 10 år. I samme periode er antallet af danskere, der bor i landsbyer, faldet med 7 pct.

Når den slags udvalg er bedst, får de både lang snor og lov til at komme med anbefalinger, der er kontroversielle, koster penge og skaber debat.

Når den slags udvalg er værst, producerer de en rapport, der er et mix af almindeligheder og solstråle-historier. Tilsyneladende harmløse sager. Men under overfladen lurer alvoren.

Udvalget har i virkeligheden leveret en dødsattest. Et samfundsproblem er blevet vendt og drejet af betroede folk og eksperter, og da de intet nyt eller interessant kom op med, kan regeringen kalde sagen fuldt belyst. Presset for politisk handling er lettet. Den livstruede patient er tilset af førende eksperter, og da de ikke anviste nogen kur, men nøjedes med opmuntrende ord, kan regeringen og dens støtter ikke lastes for at slå beklagende ud med armene. Der ER ikke noget at gøre.

Hvis det netop nedsatte landsby-udvalg producerer en rapport med opmuntrende ord og solstråle-historier, kan landsbyerne og Udkantsdanmark med andre ord have et problem mere, end de havde før rapporten. Det problem er, at landsbyernes udfordringer ender på den store politiske parkeringsplads for uløste problemer.

Venstre vil givetvis gerne holde snøren stram. Landområdernes udfordringer er hjerteblod for partiet. Da Venstre-regeringen tog over i 2015, satte daværende erhvervsminister Troels Lund Poulsen en tornado af initiativer i gang, der skulle styrke landområderne. Pedalen blev trykket i bund med beslutningen om at flytte 3900 statslige arbejdspladser ud af København.

Nu er erhvervsministeren konservativ. De konservative skal ikke om fire måneder kæmpe med næb og kløer for at forsvare 48 borgmesterposter rundt omkring i landet – i særdeleshed i de landområder, hvor Dansk Folkeparti står stærkt. Dansk Folkepartis formand, Kristan Thulesen Dahl, har nemlig opfordret sine kommunale partifæller til at undersøge muligheden for at vride borgmesterposter fra Venstre ved at lave til konstitueringsaftaler med Socialdemokratiet.

Den konservative erhvervsminister Brian Mikkelsen har andre interesser. På flere måder. Han har stort fokus på den finansielle sektor, og han plejer ikke sine kernevælgere ved at få halvtomme landsbyer i Midt- og Vestjylland til at overleve. Han er ude i en helt anden kamp. Den raser særligt i velhaverkommunerne nord for København, hvor Liberal Alliance udfordrer partiet i de traditionelle konservative bastioner.

Og midt i denne virkelighed skal et udvalg på ti mænd og kvinder finde ud af, hvordan landsbyerne kan stoppe nedturen. Man kan vist kun sige én ting til direktøren for DLR Kredit, der er sat i spidsen for arbejdet:

Lykke til.

Anders Heide Mortensen er erhvervspolitisk kommentator på Finans og kommunikationsrådgiver. Cand.scient.pol. og tidligere pressechef i Erhvervsministeriet og Finansministeriet. Han kan kontaktes på anders@heidekom.dk.

BRANCHENYT
Læs også