Debat
Mine nyheder

Vi har ikke publiceret nogle artikler for nyligt i de emner, du følger. Søg efter andre emner her.

Du har ingen overvågninger endnu

Klik på ikonet for at overvåge
emner og journalister.

0

Fremtiden er en it-smart nation – med sjæl

Siden sin fødsel har den østasiatiske bynation Singapore stræbt efter at markere sig. Strategien er i disse år at sætte teknologi først uden at gøre landet upersonligt.

Singapore fejrede fødselsdag i går. Det skete traditionen tro med piber og trommer, overflyvende jetjagere, rullende tanks, marcherende offentlig ansatte og opvisninger af forskellig kaliber.

52 år og stadig i fin form om end det knirker lidt i bruttonationalprodukterne og vejen frem ikke står så krystalklar som tidligere.

Fra fødslen handlede det om helt elementære ting som sikkerhed (internt og eksternt), om at finde på noget at overleve på og leve af, om sko til børnene og tag over hovedet. Landsfaderen Lee Kuan Yew definerede sin nations eneste reelle aktiv som en befolkning, der var villig til at arbejde og skabe en fremtid for sig selv.

Her var hverken guld, ædelsten, frugtbar jord eller nogetsomhelst andet der kunne give et udkomme. Nul råvarer, nul naturressourcer. Så Singapore knoklede løs og uden at komme ind på alle mellemregningerne står vi i dag med et af verdens rigeste samfund. Et land, der på rekordtid har kæmpet sig fra den tredje til den første verden. Mod alle odds og med al andet end venligtsindede naboer i de unge år. Blot for perspektivets skyld: Singapore sprang ud som selvstændig nogenlunde samtidig med andre forhenværende britiske kolonier som Zimbabwe, Somalia, Kenya, Uganda og Tanzania.

Fra fødslen handlede det om helt elementære ting som sikkerhed (internt og eksternt), om at finde på noget at overleve på og leve af, om sko til børnene og tag over hovedet.

Jan Lund, konsulent, forfatter og kommentator med base i Singapore

Drivkraften i det næste halve århundrede var frygt og ambitioner og det specielle singaporeanske begreb kiasu. Frygten for at sakke bagud har fået den brændende platform til at stå som et symbol på al politik lige siden. Ambitionerne har fået regeringerne til at stille mål om blive verdens bedste uanset i hvad – og viljen til at lære af de allerbedste uanset til hvad.

Kiasu er noget med at gå til ekstremer for at opnå ganske små fordele. Til at kæmpe for en fordel med alle midler. Frygten for at blive snydt for noget eller gå glip af noget.

Men hvad nu fremover? Tiderne skifter hurtigere end nogensinde, og med fingeren på den globale puls har Singapore i nogle år forsøgt at definere sine nye horisonter.

Man har gennemført hvad der nærmest kan kaldes en ”tvangs-teknologificering”. De mange varme hænder fra Indien, Kina, Malaysia, Indonesien og Bangladesh skal afløses af kold teknologi.

Medicinen hedder færre arbejdstilladelser til udlændinge og positiv særbehandling af virksomheder, der enten er gået teknologi-vejen eller opererer inden for moderne felter som innovation, bioteknologi, fintech, computer science, elektronik og alt, hvad der er digitalt og afspejler den fjerde industrielle revolution.

Det har ikke umiddelbart været den succes, man havde håbet. Det går mere trægt med omstillingen end forventet. Men man holder stædigt ud og forventer – traditionen tro – at belønningen kommer på langt sigt.

Den røde tråd i svarene er et ekko af regeringens mantra om, at Singapore skal blive verdens første ”Smart Nation”.

Jan Lund, konsulent, forfatter og kommentator med base i Singapore

Selvtilliden er stadig i top. Bevidstheden om, at Singapore er helt fremme i feltet gennemsyrer alle grene af samfundet – sideløbende med en betydelig ydmyghed og nervøsitet for at sætte det hele over styr. Illustreret meget godt af erhvervsavisen Business Times, der markerer fødselsdagen med at spørge 42 erhvervsledere – ikke om, hvad man skal gøre for at komme på omgangshøjde eller gå i udbrud, men hvad man skal gøre »for fortsat at være et skridt foran«.

Den røde tråd i svarene er et ekko af regeringens mantra om, at Singapore skal blive verdens første ”Smart Nation”. Eller som det også siges: »En smart nation med sjæl«.

En ”smart nation” som et digitaliseret elektronisk univers med alt, hvad det medfører af nybrud, innovation og omstillinger er, hvad man ser i krystalkuglen for de næste 10-15 år. Tilført den grønne dimension, som ”The Garden City” har haft siden vuggen, og den kulturelle, som mange har efterlyst i årenes løb.

Som Dells præsident for Sydasien og Korea, Paul Henaghan, formulerer det:

»Teknologi vil blive kernen i alt, hvad vi gør. Enhver organisation vil blive en digital organisation drevet af software og analytiske værktøjer, der vil styrke partnerskabet mellem menneske og maskine.« Han konkluderer, at Singapore allerede er et skridt foran, og at denne digitale identitet vil hjælpe nationen med at overgå sin hidtidige succes på den internationale scene.

Som det også formuleres, er digital transformation ikke længere et buzzword eller et valg. Det er et globalt ræs, hvor Singapore har været med til at definere vejkortet og nu fokuserer på at blive verdens første gennemførte Smart Nation.

BRANCHENYT
Læs også