Dette er en kommentar: FINANS bringer løbende kommentarer fra specialister og meningsdannere. Alle kommentarer er udtryk for den pågældende skribents egen holdning.
Debat

Virksomheder bør ikke betale it-kriminelle ved kasse 1

It-kriminelle skal ikke belønnes. Beskyt jer i stedet på forhånd, lyder opfordringen fra eksperter til danske virksomhedsledere.

Artiklens øverste billede
Ransomware er en hastigt voksende form for IT-kriminalitet. Foto: Yun Dong-jin/Yonhap via AP

It-kriminelle er blevet dygtigere end nogensinde. Faktisk viser nye undersøgelser foretaget af Citrix, at flere og flere engelske virksomheder betaler løsesum for at slippe fri fra hackerne. Et fænomen, der også kaldes for ransomware.

Problemet har nu udviklet sig til, at flere virksomheder gemmer penge til at kunne betale en løsesum. I 2016 gemte 33 procent af engelske virksomheder virtuel valuta i form af Bitcoins, og det tal er steget til 42 procent i juni 2017.

Men problemet er også stigende i Danmark. Det sidste år er mange virksomheder blevet mere bekymret for at blive ramt af ransomware. Faktisk har flere danske virksomheder allerede betalt millioner i løsesum til hackere. Her er det specielt de mellemstore virksomheder, der bliver ramt, fordi de har større fokus på kerneforretningen end it-sikkerheden.

På trods af mediernes mange historier om it-angreb hos danske og udenlandske virksomheder, så gør mange små og mellemstore virksomheder ikke nok for at beskytte sig mod dem.

Selvom det er forståeligt, at virksomheder gemmer midler til at kunne betale en løsesum, er det vigtigt at huske på, at der ikke er nogen garanti for, at de kriminelle frigiver virksomhedens data efterfølgende. Det er derfor bedre at øge sikkerheden fra start, så chancen for at blive ramt af et ransomware-angreb minimeres. Virtualisering af applikationer og desktops kan være et effektivt værktøj til at øge sikkerheden, og sammen med en separation brugere fra deres data, gør virksomheden i stand til hurtigere at re-etablere miljøet og data i tilfælde af, at virksomheden bliver ramt.

Vi anbefaler, at danske virksomheder ikke betaler løsesum til it-kriminelle, for det gør kun problemet større. Virksomheden slipper måske ud af problemerne lige nu, men angrebene kan ramme med fornyet styrke i fremtiden. Det er derfor vigtigt, at man som virksomhed prioriterer it-sikkerheden og beskytter sig hurtigst muligt, inden et ransomware-angreb rammer.

Af Mads Skalbo, dansk landechef i Citrix og Peter Kruse, medstifter i sikkerhedsfirmaet CSIS

Top job

Forsiden lige nu

Anbefalet til dig

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver abonnement

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.