Serier

Elsektorens investeringer skal være langsigtede

Er Finans' dækning af den danske el-sektor tendentiøs? Det mener foreningen Demokratisk Erhvervsnetværk.

El-kongernes kommercielle fejlskud

Finans har over sommeren startet debat om de forbrugerejede energiselskaber. Særligt en række kritiske artikler har fokuseret på angivelig at afdække ”råddenskab” og ”Elkonger” i elselskaberne. På trods af, at man jo ikke kan være ”konge” hvis man er demokratisk valgt, er JP’s fokus på elselskaberne en god idé. Demokratisk ejede virksomheder er nemlig en del af det historiske fundament for vores velfærdssamfund – og en oplagt del af dets fremtid. Derfor er enhver debat om driften og ledelsen af de selskaber, der ejes af dig og mig, vigtig.

Men Finans' kradse ledere rammer forbi skiven. De kritiserer bredt, at nogle virksomheder (fx Ewii og SE) for at nedprioritere et kortsigtet fokus på ’lave priser’ til fordel for langsigtede investeringer i eksempelvis fibernet, vedvarende energi og infrastruktur til en elektrificeret transportsektor. Investeringer, som ikke har tjent sig hjem endnu – og som i nogle tilfælde måske viser sig at slå fejl og må afskrives. Men det gør dem ikke nødvendigvis til fejlinvesteringer. Samfundsgavnlige investeringer i bredbånd, grøn infrastruktur og miljøvenlig energi har værdi i sig selv – også når de ikke giver investorerne tårnhøj straksprofit.

Det er netop styrken ved demokratiske virksomheder: De kan træffe modige og mere ansvarlige valg, end mange privatejede virksomheder, der må fokusere snævert på prisen.

Men også på prisen klarer de forbrugerejede elselskaber sig faktisk strålende. I Danmark får vi produceret og leveret el til lavere pris end vores nabolande. Og vi er så uvante med strømafbrydelser, at det trækker overskrifter i nationale medier, når det en sjælden gang sker.

Med den viden in mente er det en blandet fornøjelse at læse Finans' mange artikler. Der er god grund til at facilitere en åben debat – det er jo grundtanken i demokratiske samfund og demokratiske virksomheder. Derfor undrer vi os over, at Finans' noget ensidige udøven af kritisk journalistik.

Om Demokratisk Erhvervsnetværk

En forening stiftet i foråret 2015 uafhængig af partipolitiske og økonomiske interesser.

"Formålet er at sikre den fælles økonomiske og demokratiske arv kommer alle til gode. Demokratiske virksomheder skal vokse og udvikles – med omtanke for demokrati, miljø, klima og arbejdspladser. Vi organiserer og kompetenceudvikler bestyrelsesmedlemmer i forbruger-, producent og medarbejderdemokratiske virksomheder." Kilde: Demokratisk.dk

Det fremstår tendentiøst, når Finans' artikler og ledere repetitivt og ensidigt gengiver politiske standpunkter. Hvorfor ikke ”give spalteplads” til de forbrugerejede virksomheder selv? De, som effektivt sikrer, at en meget stor del af befolkningen får adgang til forsikring, drikkevand, realkredit, fjernvarme – og el. Med et langsigtet perspektiv, der gavner hele samfundet. I stedet for at kalde dem ”rådne”, når deres legitimt valgte repræsentanter vedtager formålsparagraffer og investeringer med andre formål end kortsigtet fokus på lav pris.

Men denne opfordring kræver selvfølgelig også, at elselskabernes ledere selv kommer ud af busken, og formidler hvordan og hvorfor de gør som de gør. Det er nemlig en alvorlig opgave at være en demokratisk virksomhed. Men forvalter man det rigtigt, er der tale om dén virksomhedsform, der har potentialet til at sikre en ansvarlig forvaltning af ikke bare vores fælles forsyning eller formuer – men også vores fremtid.

Af Hans Peter Hartsteen og Magnus Skovrind, Demokratisk Erhvervsnetværk

Læs også
Top job