Debat
Mine nyheder

Vi har ikke publiceret nogle artikler for nyligt i de emner, du følger. Søg efter andre emner her.

Du har ingen overvågninger endnu

Klik på ikonet for at overvåge
emner og journalister.

0

Du får med garanti ingen garanti

Opsparing: Jagten på vores frie midler har aldrig været mere intens.

Rigtig mange danskere har penge stående til 0 pct. eller næsten ingen rente. Over 800 mia. kr. er placeret på den måde. En måde, der betyder, at formuen udhules over en periode på grund af inflationen.

Det kan være lidt svært at gennemskue mekanismen, for hvis man nu har 250.000 kr. stående, ja så forsvinder de jo ikke selv med en rente på 0 pct.

Vi repeterer lige mekanismen. En dansker har sparet 250.000 kr. op til en bil. Vedkommende tøver lidt - måske i forventningen om, at bilen vil falde i pris. Det gør den ikke. Tværtimod følger dens pris inflationen, som vi her sætter til 2 pct.

Det betyder, at bilen efter et år koster 255.000 kr. Der mangler altså pludselig 5.000 kr. til at betale bilen. Det er de manglende 5.000 kr., man betegner som en udhuling af formuen.

Der har længe foregået en kampagne for at få folk til at aktivere deres likvide formuer. Jeg synes, de kampagner er blevet forstærket, og der er flere af dem.

På mange måder virker de lidt desperate - sådan a la: Hvor længe vil du blive ved med at tabe dine penge? Kom nu i gang!

Der kan være forslag om at anbringe pengene i investeringsforeninger. Dermed spreder man risikoen. Men bemærk udtrykket »sprede risikoen.«

Risikoen er der altså stadigvæk. Bag enhver afdeling i en investeringsforening er der en række papirer, og falder de i kurs, ja så falder værdien af investeringen. Det kan en spredning ikke forhindre.

Der er også rådet om at afdrage ekstra på boliglånet. Det kan man gøre ved at skære af løbetiden. Så får man virkelig høvlet gæld af og sparer renteudgiften.

Hvad der er sparet i renteudgift, er også tjent.

Motivationen for at følge rådet er måske ikke så stor, når man kan få boliglån op til fire år med negativ rente, og at renten på et 10-årigt lån blot er 0,5 og renten på et 20-årigt lån er helt nede omkring 1 pct.

Man får med andre ord ikke så meget ud af at binde sine penge i et boliglån.

Hvad gør man, hvis man ikke vil løbe nogen risiko med sine sparepenge, der i mange tilfælde er resultatet af hårdt arbejde?

Hvis man har tålmodighed, kan man jo sætte sine 250.000 kr. i banken. Tjekker man markedet på Mybanker.dk, kan man konstatere, at højeste rentesats er 1,15. Men så skal man binde pengene i - hold nu fast - tre år.

Vil man have en kortere bindingsperiode, kan man få 1,05 pct. Men så skal pengene være bundet i to år! I begge tilfælde er renterne faste. Normalt er rentesatser variable. Vil man have et større afkast, kan jeg garantere jer for én ting: Det er, at der ingen garanti er.

Sådan er virkeligheden.

At have penge på bogen giver frihed, selv om inflationen stjæler af formuen.

I stedet for at ærgre sig over de penge, I ikke kan få i garanteret afkast, så glæd jer over de penge, I har. At have penge på bogen giver frihed, selv om inflationen stjæler af formuen.

Vi kan vende tilbage til eksemplet med bilen. Hvis man ser en bil til 250.000 kr. og har det samme beløb stående, så kan man købe den her og nu. Bom!

»Du behøver ikke pakke den ind, den er til mig selv. Tager du dankort?«

Så er det på plads. Den kontante betaling kan måske også udløse en ekstra rabat.

De, der ikke har penge stående, skal jo låne til bilen. Med en udbetaling på 50.000 kr., skal man låne 200.000 kr. Det kan koste helt op til 418.000 kr. for et lån med syv års løbetid, og vi taler rentesatser helt op til 27,2 pct. Det er således højeste rente i Norwegian Bank.

Hvis man skal låne det fulde beløb, runder den samlede tilbagebetaling den halve million kroner. De omkostninger slipper man for, når man har pengene selv, og det er altså ikke småpenge.

»Cash is king« eller på dansk »kontanter er kongen,« som daværende topchef for Volvo, Pehr Gyllenhammar, skulle have udtrykt det i 1988 efter børskrakket året før.

Ordene er i den grad sande i en periode efter et børskrak eller en økonomisk krise. Så kan det være svært at få lov til at låne i bankerne, der er under pres.

Der er vi ikke nu. Vi er i en form for højkonjunktur. Men vi er også i en periode, hvor stort set alle aktiver - det være sig boliger, aktier og obligationer handles til rekordhøje priser.

Men det er præcist i de perioder, at vi skal konsolidere eller etablere en formue. At dele af den står til en lav rente er ikke et problem i sig selv. Det er en investering.

Der er dog ingen grund til at have for mange penge stående. Penge er unægteligt mest værd, når vi bruger dem. Slet ikke at have nogen er heller ikke sjovt. Det er en balance, som vi kun selv kan finde.

BRANCHENYT
Læs også