Debat
Mine nyheder

Vi har ikke publiceret nogle artikler for nyligt i de emner, du følger. Søg efter andre emner her.

Du har ingen overvågninger endnu

Klik på ikonet for at overvåge
emner og journalister.

0

Hvad ville du bruge 275 millioner kroner på?

Kommentar: Lundbecks afgående topchef, Kåre Schultz, får angiveligt en lønpakke på 275 millioner kroner i sit nye job.

Over sommeren var der meget fokus på brasilianske Neymars spektakulære sceneskifte fra Barcelona til Paris Saint Germain. Neymar og Ronaldo er fodboldens superstjerner på samme måde som Kåre Schultz er det for Lundbeck og aktieinvestorerne. Det lyder måske lidt flot, men kig bare på tallene.

For 28 måneder siden var Schultz stadig den teoretiske kronprins i Novo Nordisk. Arvefølgen efter topchef Lars Rebien Sørensen skulle falde på plads, og Schultz var af mange - ikke mindst ham selv – set som det naturlige valg. Han var driftsdirektør og kronprins. Sådan gik det ikke.

I foråret 2015 blev Schultz detroniseret og stoppede. Men allerede i april var der igen bud efter Kåres driftsmæssige verdensklassekompetencer, og han blev præsenteret som ny topchef i Lundbeck. Det tog Schultz tre måneder efter sin tiltræden i maj, før Lundbeck var skåret til, omkostningerne reduceret og de tålmodige investorerne var blevet lovet en indtjeningsmargin på 25 procent indenfor tre år.

De fleste måbede. Lundbeck havde i 10-15 år været en økonomisk ørkenvandring. De kommercielle interesser havde ligget under for de naturvidenskabelige ambitioner og interesser. Men nu skulle der tjenes penge.

Schultz’ netop annoncerede jobskifte til Teva betyder, at han næppe når at fejre sit treårsjubilæum i Lundbeck. Det betyder dog ikke, at planen ikke bliver til noget. Tværtimod. I andet kvartal 2017 blev målsætningen indfriet. Resultaterne har givet så massiv genlyd, at den tidligere så mægtige producent af kopimedicin, Teva, har sendt en kontrakt til Schultz, hvor han alene i sign-on bonus angiveligt kan indkassere 20 mio. dollar.

De tydelige fingeraftryk, som Schultz satte som driftsdirektør i Novo og formand i Royal Unibrew, blev kronet med det økonomiske svendestykke i Lundbeck. Da Kåre kom til, dovnede aktien sig i kurs 130 med en markedsværdi på 25 mia. kr. I fredags, altså dagen før annonceringen af Schultz’ jobskifte, var markedsværdien vokset til mere end 80 milliarder kroner. 55 mia. kr. på 2,5 år er også en slags penge.

Kursudviklingen siger alt om, at Schultz er en superstjerne. Mens investorerne i Lundbeck begræder hans afgang og sendte aktien ned med mere end 10 procent, gik udviklingen den stik modsatte vej i Teva. Her tog investorerne godt imod den blonde dansker med de magiske supply chain fornemmelser.

Hvad får man så for de 275 millioner kroner, som Schultz angiveligt kommer til at tjene med sit skifte til Teva? Sikkert mange ting. Schultz er et godt eksempel på, at ledelse ikke kun er vigtigt men aktiemæssigt altafgørende. I Lundbeck var han redningsmanden.

Nu håber Teva, at han vender de seneste års nedtur, der har sendt aktien ned med 70 procent. Kun få ville røre ved Teva og selskabets astronomiske gæld i fredags. Sådan forholder det sig næppe tre år efter, at Schultz er flyttet ind.   

BRANCHENYT
Læs også