650 millioner kinesere på landevejen
Der er dømt heftig omsætning, når kineserne kommer. Allerede i næste uge.
Det er verdens største folkevandring, når Kina lukker ned og alle skal hjem til familien.
Eller hvor de nu skal hen.
Siden 2000 har Kinas nationaldag den 1. oktober været forvandlet til en længerevarende ferie frem til den 8. oktober. Årets længste.
I stedet for nationaldagen fejrer man nu Golden Week. Et romantisk udtryk, som i god entreprenant kinesisk ånd afspejler potentialet for at tjene penge.
Ikke kun for kineserne.
Den globale turistindustri løber ind i et veritabelt boom, når 6 mio. kinesere drager ud i verden i løbet af de næste uger.
Først og fremmest til yndlingsdestinationerne Thailand, Japan, Singapore, Sydkorea og USA. Men efterhånden som udlandsrejser er blevet en del af den kinesiske hverdag, kommer flere og flere eksotiske destinationer på den almindelige kinesers globale ønskeseddel. Kenya, Marokko, Peru og Kroatien er nogle af de store i år.
Ingen turister lægger så mange penge på turen til det fremmede som kineserne.
I stedet for nationaldagen fejrer man nu Golden Week. Et romantisk udtryk, som i god entreprenant kinesisk ånd afspejler potentialet for at tjene penge.
Rigtig meget mere pr. hoved end tilbageholdende skandinaver. Kinesiske industriorganisationer vurderer at de 6 mio. alt inklusive pumper mere end 100 mia. kroner ind i den globale turistindustri i denne periode.
I den sammenhæng er kinesernes Golden Week ikke bare verdens største folkevandring, men klodens største økonomiske vitaminindsprøjtning. Det var også meningen lokalt, da man i 1999 besluttede at etablere Golden Week som en ugelang ferie i stedet for blot at markere nationaldagen. Asien våndede sig stadig efter finanskrisen i 1997, og den kinesiske regering så det som en mulighed for at pumpe penge ud i økonomien, samtidig med at man opfyldte de nye fabriksarbejderes behov for at besøge familien derude i bjergene.
Forventningsfulde erhvervsdrivende kalder årets Golden Week for Super Golden Week, fordi den er længere end sædvanligt.
Det skyldes at den falder sammen med årets Midt-efterårsfestval.
Den falder usædvanlig sent i år, fordi Asien bruger månekalenderen til at fastsætte højtider og helligdage, og at 2017 har indeholdt et i Vesten ukendte fænomen: En skudmåned. Det svarer til en skuddag, men altså med en hel ekstra måned proppet ind her i sommer.
Det betyder at offentlige kontorer og selv finansmarkederne vil være lukket ned i 10 dage – inklusive de to weekender. Det diskuteres stadig, om det er økonomisk fordel – og i givet fald for hvem. Millionbyerne tømmes for mennesker, så almindelige forretninger lukkes også i vidt omfang.
Havne og industrien går i stå, men i hvert fald har transportselskaberne, hotellerne og de traditionelle turistdestinationer kronede dage.
Kasinoerne i Macau kan allerede melde om jackpot i form af fulde huse.