Debat
Mine nyheder

Vi har ikke publiceret nogle artikler for nyligt i de emner, du følger. Søg efter andre emner her.

Du har ingen overvågninger endnu

Klik på ikonet for at overvåge
emner og journalister.

0

Var Vestjysk Bank et nulsumsspil?

Timingen var skidt, og meget tyder på, at staten snød sig selv, da finansministeren solgte Vestjysk Bank

Vestjysk Bank er reddet, og beboerne i Lemvig og omegn kommer ikke til at opleve, at banken flytter ud af området. Var løsningen en win-win eller snarere et nulsumsspil, hvor den enes sejr finansieres af den tabende part?

Salget har rejst en del kritik. Timingen var skidt, og staten skulle have lagt aktierne frit til salg i markedet, lyder det fra kritikerne, der peger på, at de private investorer med den nuværende aktiekurs har tjent i alt 1,6 milliarder kroner.

Bundlinjen er i hvert fald, at tiden dengang var ved at rinde ud for det danske fællesskab. Staten kunne ikke blive ved med at holde fast i 81,46 pct. af aktierne i den tidligere kriseramte bank. EU bankede gentagne gange på døren og gav angiveligt også udtryk for, at det nu var tid til et opgør med en statslig skævvridning af konkurrencen.

Tiden var ikke den bedste - snarere uheldig. Ministeriets forhandlere havde turneret rundt i 2013-2014 med et tydeligt ’til salg’ skilt på statens ejerandel i Vestjysk Bank, men ingen bed på. En af årsagerne kan have været, at et køb til en kurs langt under børsværdien ikke blev ansat som værende 'en god løsning', som man siger.

Men det står langtfra klart hvilke muligheder, der reelt har været i spil. Det kan være, at de større banker simpelthen afviste at melde sig på banen, fordi der lå betingelser i salget. Hvis Vestjysk Bank skulle leve selvstændigt videre efter et salg, ville det forhindre synergier – fx på dataområdet.

Andre købere kan også have kalkuleret med, at de ikke ønskede at købe sig ind i et bundet politisk mandat, som forhindrer dem i at integrere banken i en eksisterende forretning. Samtidig kan kludetæppet af forskellige investorer – alt fra Nykredit og Maj Invest til AP Pension – gjort det uattraktivt for andre at gå med i. Måske var budkampen reelt lukket, før den blev åbnet?

De private vandt, og Danmark tabte. Nok indfriede Vestjysk Bank noget kapital som et økonomisk plaster på det sår, der skulle få en meget lav salgspris til at glide lettere ned. Men mon ikke disse penge under alle omstændigheder ville være kommet i kassen?

Man kan ikke få alt, og hvis spillet om Vestjysk Bank var et nulsumsspil med en politisk dagsorden, kunne løsningen ikke være meget anderledes. Man ville sælge andele til den højeste pris, men de politiske betingelser spændte formentlig ben for en bedre handel. Det ligner et klart eksempel på, at det er svært at blande politiske prioriteter og økonomisk optimering sammen.

BRANCHENYT
Læs også