Dette er en kommentar: FINANS bringer løbende kommentarer fra specialister og meningsdannere. Alle kommentarer er udtryk for den pågældende skribents egen holdning.
Debat

Fremtiden defineres af den nye asiatiske forbruger

Hverken udviklingen i USA eller i Europa får så stor betydning, som hvordan de kommende år kommer til at se ud for den nye middelklasse i lande som Kina, Indonesien og Indien.

Jan Lund er konsulent, forfatter og kommentator med base i Singapore.

»Økonomisk og finansielt er den største historie i verden stadigvæk udviklingen af den såkaldte ”emerging markets-forbruger”. Især i Kina, men også andre steder. Det er uden sammenligning vigtigere for verdens fremtid end USA og Europa.«

Citatet er fra en samtale, som Bloomberg havde med Jim O’Neill, kort inden han forlod det britiske finansministerium sidste år. Meldingen fra fronten er, at ingenting har ændret sig siden.

Tværtimod.

Især i Asien er det de nye forbrugere med penge på lommen i størrelsesordenen middelklassen, som definerer, hvad der sker fremover. Vi taler trods alt om adskillige milliarder mennesker. Tempoet kan altid diskuteres. Det samme kan fordelingspolitik og beskatning.

Men fra et overordnet synspunkt er det middelklassens gennembrud, der sætter dagsordenen og tegner billedet af verdensordenen i de kommende årtier.

Turisme er bare et enkelt, men symptomatisk eksempel. For tiden sendes der hvert år mere end 100 millioner kinesiske turister ud af Kina. Det tal var tæt på nul for 15 år siden og vil være mindst 500 millioner omkring 2030.

Indien er også på vej. Med potentiale i samme størrelsesorden. Hele industrien er under radikal forandring. Ikke alene på grund af tallene, men også prioriteringerne hos de nye rejsende.

Det var O’Neill der, i sin tid som chef for Goldman Sachs definerede begrebet BRIK-landene.

Jan Lund er konsulent, forfatter og kommentator med base i Singapore

Det er typisk for middelklassen, at når de fundamentale behov i en moderne verden er opfyldt fra tøj og tag over hovedet til køleskab og bil, så investeres der i flybilletter ud i verden. Plus alle de andre typer af produkter, som er elementer i den vestlige middelklasses hverdag.

Indtil O’Neill kom på kollisionskurs med Teresa May omkring nogle interne forhold – først og fremmest investeringerne i det nordvestlige Storbritannien – var han regeringens drivkraft i at forstærke de økonomiske forbindelser med Kina og Indien og andre af de store asiatiske markeder, hvor middelklassen nu begynder at få fast grund under fødderne. Det gælder lande som Thailand, Malaysia, Singapore og til en vis grad Indonesien, Filippinerne og Vietnam.

Det var O’Neill der, i sin tid som chef for Goldman Sachs definerede begrebet brik-landene (Brasilien, Rusland, Indien og Kina) – senere tilføjet et s for Sydafrika. Han har også defineret næste gruppe som mint (Mexico, Indonesien, Nigeria og Tyrkiet) for at kunne udskille dem som noget specielt, sådan en slags 2. division, nede under briks, men stadig med karakter af emerging markets på et andet niveau end Laos og Cambodja.

Når O’Neills perspektiv er vigtigt og aktuelt lige nu, skyldes det ikke mindst, at Kina står foran en fundamental omstilling af det ideologiske tankegods fra de seneste 25 års hæsblæsende udvikling på kommunistpartiets 19. kongres. Den finder sted fra den 18. oktober, men med nedtælling allerede fra næste uge.

Hidtil har økonomisk vækst haft allerhøjeste prioritet. Når man hidtil har vurderet projekter eller ideer, skulle de igennem prismet økonomisk vækst. Den lakmusprøve afgjorde, om tommelfingeren blev vendt op eller ned.

Når O’Neills perspektiv er vigtigt og aktuelt lige nu, skyldes det ikke mindst, at Kina står foran en fundamental omstilling af det ideologiske tankegods fra de seneste 25 års hæsblæsende udvikling på kommunistpartiets 19. kongres.

Jan Lund er konsulent, forfatter og kommentator med base i Singapore

Fremover bliver prismet at tjene befolkningen i bredeste forstand. Eksempelvis vil miljø og forurening nu have større vægt end økonomisk vækst set med de briller. Hidtil har problemløsning været knyttet til kravet om økonomisk ekspansion og vækst. Man kan sige, at regeringen hele tiden har været bagefter kurven i en vekselvirkning mellem kontrollerede eksperimenter og lappeløsninger på uventede og pludseligt opståede problemer.

Fremover skal værdien for befolkningen afvejes i et mere holistisk perspektiv, inden der tages beslutninger, eksperimenteres eller lappes på noget. Det er et mere balanceret beslutningsgrundlag end det stramme fokus på økonomi og finanser.

På partikongressen for 20 år siden blev det defineret, at Deng Xiaopings koncept, ”to be rich is glorious”, var fundamentalt for processen: Kina skulle bare blive rigt i en fart uanset hvordan, derefter kunne man begynde at tale fordeling og andre former for prioritering. Nu er rigdommen blevet skabt, hundrede af millioner af fattige hevet ud af fattigdommen, så nu vil partikongressen konfirmere konceptet for, at Kina i 2020 skal kunne definere sig selv som et ”moderat velstående land”.

Det skaber en helt anden dynamik i investeringsstrategierne udefra. Nu skal der investeres i markeder og nye sektorer som i Vesten, ikke i eksportrelaterede sektorer eller produkter. Fremtidens strategiske kundebase er den nye ”emerging market-forbruger” – i Kina, indien og Asien.

Top job

Forsiden lige nu

Anbefalet til dig

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.