Debat
Mine nyheder

Vi har ikke publiceret nogle artikler for nyligt i de emner, du følger. Søg efter andre emner her.

Du har ingen overvågninger endnu

Klik på ikonet for at overvåge
emner og journalister.

0

Problemerne tårner sig op for blockchain

Der er meget hype om bitcoin og blockchain, men teknologien bag er stadig tung at danse med. Og det sætter grænser for udbredelsen.

Japan lovliggjorde i år BitCoin som betalingsmiddel.. Foto: The Yomiuri Shimbun via AP Images

Noget af det mest hypede i øjeblikket er den digitale valuta Bitcoin. Den blev i starten af august delt i to, nemlig i en klassisk Bitcoin, og en version, der skulle skalere bedre, kaldet Bitcoin Cash. Årsagen er, at systemet ikke tillod nok transaktioner, og at der var uenighed blandt dem, der driver netværket om, hvorvidt man skulle øge mængden af transaktioner, og derfor lavede man to parallelle systemer.

Men det er et meget godt udtryk for, hvad der udfordrer en af tidens mest hypede teknologier.

Bitcoins udstedes af dem, der driver systemet, kaldet ‘minerne’. De stiller computere til rådighed for at lave nogle komplekse beregninger. For at netværket ikke skal blive overbelastet, så bliver beregningerne gjort så svære, at det tager ti minutter at tilføje en ny blok, hvilket giver cirka syv transaktioner i sekundet. Det nye i Bitcoin Cash er, at man kan lave otte gange så mange transaktioner. Til gengæld kan disse opsplitninger være noget af det, der kan give os problemer og netop gøre os udsatte, hvis vi lægger for meget tillid i systemet. 

Det særlige ved blockchain, der er teknologien bag Bitcoin, er, at man i stort omfang ikke har behov for tillid til én person eller organisation. Det er derfor, at Bitcoins har fået så meget opmærksomhed inden for finanssektoren. Fordi noget af det, som bankerne tjener penge på, er transaktioner af penge, og her kan Bitcoins gøre det billigere uden at involvere traditionelle banker.

Faktisk er det næsten kun fantasien, der sætter grænsen for, hvor man kan slippe af med en betroet tredjepart. Og det er måske også årsagen til, at blockchain er blevet kaldt en af tidens mest disruptive teknologier. I teorien vil blockchain kunne bruges alle steder, hvor der er auktioner, transaktioner mellem virksomheder eller kontrakter. Skeptikere mener dog, at alt bortset fra Bitcoin vil være nemmere at implementere i en almindelig database uden blockchain. Og som det er nu, så kommer teknologien ikke uden omkostninger. Derfor er der som minimum tre problemer, som bitcoin skal løse.

For det første er teknologien kompliceret og kræver mere energi sammenlignet med klassiske og mere centraliserede løsninger. For eksempel bruger Bitcoin-netværket i omegnen af 500 MW på at drive systemet, og samtidig skal alle deltagerne have en kopi af transaktionsdatabasen (pt. 130 GB) liggende. Derudover skal alle deltagere have et nøglepar liggende, hvilket ikke gør det mindre kompliceret. Og hvis man ser på Bitcoins-transaktioner sammenlignet med Visa/Mastercard-transaktioner, så skalerer det slet ikke på samme måde.

En anden udfordring er, at teknologi og forretning snakker forbi hinanden. Der kommer ideer på bordet, som ikke kan realiseres i praksis. Det fører til, at der er potentialer, der ikke bliver udnyttet eller at de kunne være udnyttet tidligere. Man spilder ressourcer, fordi man ikke forstår den underliggende teknologi. Man forstår ikke, hvad den kan, og ikke mindst, hvad den ikke kan.

For det tredje stiger antallet af enheder på nettet i øjeblikket eksponentielt, hvilket udover at kræve nye former for skalerbarhed i kommunikationen mellem enheder, så kræver det også nye transaktionsformer. Hvis Internet of Things (IoT) for alvor skal have succes, så kræver det, at der er en underliggende transaktions-infrastruktur, der kan understøtte det at skabe værdi mellem data, enheder og services. Her kan den nuværende finansielle infrastruktur med tredjeparts godkendelser ikke bruges i stor skala mellem IoT-enheder.

Danmark er oplagt first mover på området. Både fordi, at vi er stærke forskningsmæssigt inden for it-sikkerhed, men også fordi, at vi har mange af kandidaterne til anvendelsen. Det gælder både inden for fintech og IoT. Men der er behov for mere forskning på området. Ellers ved man ikke som virksomhed, hvor omfattende ekstraomkostningerne er, når man designer systemer, der bruger blockchain.

Af Sebastian Cappelen, journalist, og Jonas Lindstrøm, Senior Security Architect, begge fra Alexandra Instituttet.

BRANCHENYT
Læs også