Debat
Mine nyheder

Vi har ikke publiceret nogle artikler for nyligt i de emner, du følger. Søg efter andre emner her.

Du har ingen overvågninger endnu

Klik på ikonet for at overvåge
emner og journalister.

0

Syv forgældede landmænd kan godt være en vindersag

En ny fond med en milliard kroner tegner til at blive en succes. Synes nogle. Bevis: Syv forgældede landmænd.

Vi skal have gang i en lille afstemning om, hvornår noget er en succes. Sådan generelt.

Eksempel nummer 1 er en fond for hårdt gældsatte landmænd. Fonden er for landmænd, der er kørt så fast i gæld, at de ikke har en chance for at komme videre uden at låne endnu flere penge. De lån kan de søge om at få i fonden Dansk Landbrugskapital.

Det tog en erhvervsminister og hans embedsmænd halvandet år at få fire pensionskasser til at se den lysende idé i at sætte penge i sådan en fond. Til sidst sagde de ja.

Siden maj har forgældede landmænd med fornuftige bedrifter kunnet søge om lån. Det har syv gjort. Syv. Der ligger en milliard kroner i fonden og foreløbig er 85 millioner blevet skubbet over skranken. Ansøgninger for yderligere 140 millioner ligger og simrer i systemet, men så er rub og stub også talt med.

Nu skal du stemme.

Hvis du synes, at Dansk Landbrugskapital ligner en succes, så ræk fingeren op nu. Bonusinfo: Vækstfonden synes, at ordningen tegner fint. De administrerer ordningen. Erhvervsministeren er enig.

Hvis du ikke synes, at ordningen ligner en vinder, er det nu, du skal markere. Bonusinfo: Landbruget er ude med riven, fordi erhvervsministeren og pensionskassernes snakkede i halvandet år, før ordningen blev til noget. Til den kritik har den ene af pensionskasserne, PKA, tørt bemærket, at hvis landbruget havde fået fingeren ud og selv fundet nogle penge, var det hele nok gået hurtigere.

Eksempel nummer 2 er udflytningen af statslige arbejdspladser fra København til Jylland.

Her siger regeringen, at udflytningen er en succes, fordi det ikke har været et problem at få ansøgninger til de mange ledige stillinger i Jylland. Rekrutteringen er gået fint. Modsat mener flere fagforeninger, at udflytningen ikke kan kaldes succesfuld. Grunden er, at mere end tre ud af fire medarbejdere har sagt op, når deres arbejdsplads er blevet sat på ruller. Det viser regeringens egne tal. Udflytning koster dyrt på erfaring og viden i organisationen.

Mit gæt er, at du stemte for, at Dansk Landbrugskapital er en succes, hvis du enten var med til at opfinde ordningen, får løn for at administrere den eller generelt mener, at landbruget skal støttes så meget som muligt med kapital.

Anders Heide Mortensen, kommentator og kommunikationsrådgiver

Hvad vil du stemme: Er udflytningen en succes?

Mit gæt er, at du stemte for, at Dansk Landbrugskapital er en succes, hvis du enten var med til at opfinde ordningen, får løn for at administrere den eller generelt mener, at landbruget skal støttes så meget som muligt med kapital.

Med udflytningen gætter jeg på, at hvis du bor vest for Roskilde, og særligt i Jylland, synes du, at udflytningen af statsjobs har vist sig at gå fint. Fagforeningernes advarsler er noget københavner-piveri. Omvendt er du formentlig bekymret for tabet af erfaring og viden, hvis du bor i hovedstadsområdet. Tæt på alle de rare statsinstitutioner.

Bundlinje: Fakta tæller da. Men projekters succes eller det modsatte afgøres ofte af ens grundholdninger. Der er nu ikke noget som at blive bekræftet i, at noget var en strålende idé. Eller udtænkt af en samling idioter.

Anders Heide Mortensen er kommentator på Finans og kommunikationsrådgiver. Cand.scient.pol. og tidligere pressechef i Erhvervsministeriet og Finansministeriet. Han kan kontaktes på anders@heidekom.dk.

BRANCHENYT
Læs også