Direkte

ERP i skyen møder skepsis

Alle IT-løsninger flytter i skyen for tiden. Alt skal åbenbart være Cloud. Det gælder din email, din office-pakke, dine feriebilleder og alt muligt andet.

Den virkelighed er naturligvis også kommet til ERP-løsningerne, men det går alligevel lidt mere trægt, end producenterne kunne tænke sig. Det skyldes til dels den naturlige horisont i virksomhedernes investeringer og generel skepsis over for skyen – men det skyldes også, at det forretningsmæssigt er en stor omlægning for leverandørkanalen, der lever af at sælge ERP-løsninger.

Lang horisont for ERP-investeringer

De fleste virksomheder køber ERP med 5-7 års mellemrum, så det er ganske naturligt, at alle virksomheder ikke flytter i skyen inden for det første år. Det vil i sagens natur tage et stykke tid. Men vi må også konstatere, at vi indtil videre ikke ser en udvikling, hvor 15-20% rykker i skyen hvert år.

Denne artikel fokuserer på Microsoft, som sidder på størstedelen af ERP-markedet i Danmark inden for mellemstore og små virksomheder. Det skyldes historikken med de dansk-producerede løsninger C5 og Navision, som fik meget stor udbredelse i Danmark, og så blev de opkøbt af Microsoft og omdøbt til Dynamics NAV.

I april 2018 kom Microsoft så på banen med afløseren, som hedder Dynamics 365 Business Central, som er en ægte Software-as-a-Service (SaaS) løsning, dvs. at den er en cloud-løsning.

Microsoft har således en forretningsplan om at migrere deres ERP-kunder til cloud-løsninger. Det er en plan, de satser alt på, men det gode spørgsmål er, om deres kunder er lige så vilde med cloud-løsninger.

Nogle er bekymrede over skyen

Nu kommer vi så til udfordringen med kundernes skepsis over for skyen. Som kunde bruger man i praksis den samme løsning som alle andre kunder, fordi alle kunder kører på den samme server i Microsofts store datacenter, men hver enkelt kunde har naturligvis kun adgang til sine egne data. Det er sådan en Saas-løsning helt grundlæggende fungerer.

Det er i denne tid en overvejelse hos mange virksomheder, om de skal flytte deres IT-løsninger ud i skyen.

Det handler ofte om sikkerhed. Logisk set er risikoen for hackerangreb mindst i et stort datacenter, for de har flere ressourcer til at beskytte sig mod angreb, end de fleste virksomheder eller en lokal hosting-leverandør har til at sikre deres eget lokale serverrum.

Det næste spørgsmål er, om kunderne føler sig trygge ved at afgive kontrollen over deres egne data til en ekstern leverandør. Man kan vælge at bruge et datacenter, der er placeret i Europa, men mange virksomheder overvejer, om de kan være i risiko for industrispionage.

Nogle passer ikke ind i en standard

Næste udfordring for at flytte ERP i skyen er, at man med en SaaS ERP-løsning er nødt til at anvende en standardløsning. Man kommer til at bruge den samme løsning som alle de andre kunder, og det er en udfordring, fordi virksomhederne er vant til at tilrette ERP-løsningen til sine egne behov.

Der er nogle virksomheder, der føler sig unikke, og i så fald er det svært at passe sig selv ind i en standardløsning. Der er også andre virksomheder, som er glade for udviklingen, fordi de får en billig adgang til dyb funktionalitet, fordi de sagtens kan passe deres processer ind i en standardløsning.

Både virksomheder og leverandører i Danmark har vænnet sig til at specialudvikle og tilrette ERP-løsningerne. Vi har en lang tradition i Danmark for at udvikle tillægsmoduler og brancheløsninger. Det skyldes naturligvis, at nogle af de mest udbredte løsninger C5, Navision og Dynamics NAV er dansk-udviklede. Vi er lidt forkælede med at have adgang til gode brancheløsninger med dyb funktionalitet.

Microsoft ved godt, at det er en udfordring. De vil gerne flytte kunderne over på SaaS, men de vil også gerne beholde de kunder, som er vant til tillægsmoduler og specialudvikling. Derfor har deres nye SaaS-løsning Dynamics 365 Business Central to måder til at tilføje funktionalitet.

Vil leverandørerne lave apps?

Det første tiltag fra Microsoft er AppSource, som er deres app-butik for ERP-løsninger. Det er samme koncept, som når du køber en app til din telefon. Konceptet er, at du nemt kan installere en app til din Microsoft Dynamics 365 Business Central, og også nemt fjerne den igen hvis du ikke skal bruge den mere. Microsoft garanterer, at det hele virker og ikke konflikter.

Denne app-tilgang er faktisk et stort skifte i paradigmer i ERP-branchen. Det har altid været omfattende og kostet tusindvis af kroner at installere en tillægsløsning, og nu kræver Microsoft, at det skal kunne klares ved bare at trykke ’install’. Kunderne skal kunne selvbetjene sig, og det glæder de sig sikkert til, men tør de stole på, at det foregår uden problemer, og er leverandørerne af tillægsmoduler klar til at producere apps?

Traditionel udvikling udgår

Det andet tiltag fra Microsoft er, at kunden kan få lov til at tilføje udviklingskode til SaaS-løsningen, hvilket egentlig går helt imod grundtanken med SaaS. De har dog fundet en metode til, at man kan tilføje udviklingskode til Dynamics 365 Business Central som en tilføjelse, der ikke ændrer på kernen af løsningen. Det kalder de ’extensions’.

Traditionelt har leverandørerne programmeret direkte i kernen af Dynamics NAV, når en kunde har haft behov for en ændring, men fremover kan det udelukkende udføres som extensions.

Det er ofte lidt mere omstændeligt for leverandørerne at udføre, men det har den store fordel, at man kan tilføje ny funktionalitet uden at ændre i kernen. Når der løbende kommer nye versioner at Business Central fra Microsoft, som bliver automatisk installeret uden at kunderne kan vælge til eller fra, så vil opgraderingen ikke konflikte med kundernes tilføjelser, når det er extensions.

Leverandørerne ser tiden an

Dermed kommer vi frem til, at leverandørerne synes, at det er en stor omvæltning.

Den forholdsvis store partnerkanal i Danmark har levet af at levere og servicere Navision, C5 og Dynamics NAV i årtier, og de har gennem tiden designet en masse tillægsmoduler og brancheløsninger, og de har vænnet sig til at arbejde ved at tilrette kernen af ERP-løsningen.

Den metode kan de ikke bruge fremover, når de følger Microsofts planer. Alle de eksisterende tillægsmoduler er udviklet på den traditionelle måde med at udvikle i kernen af koden. Det er ikke en mulighed i skyen, og derfor står leverandørerne over for den opgave, at de skal flytte deres omfattende tillægsmoduler og brancheløsninger over på extensions og udgive dem som apps på AppSource.

Derfor kommer der givetvis til at gå et stykke tid, før alle de gode tillægsmoduler, som vi kender til Dynamics NAV i dag, kommer til at findes som apps til Business Central.

Microsoft har med deres produktudvikling i realiteten dikteret, at leverandørernes skal omlægge deres arbejdsmetoder. De kan ikke længere udvikle på traditionel vis. De skal i stedet redesigne deres tillægsmoduler og producere apps til AppSource. Det er ikke en nem opgave for traditionsbundne IT-leverandører.

Det er en stor investering at flytte en eksisterende brancheløsning over på en ny teknologi, så det er ganske forståeligt, at de tøver med at tage skridtet.

Der er naturligvis nogle få leverandører, som går forrest i udviklingen og er i fuld gang med at producere apps til Business Central, men langt de fleste NAV-leverandører i Danmark fortsætter indtil videre som de plejer. Det kan de også sagtens gøre endnu, fordi udviklingen i markedet er forholdsvis træg.

Udvalget af apps er for lille

Denne situation skaber en ond cirkel, for når leverandørerne er tilbageholdende med at omlægge til apps på AppSource, så vil kunderne også opleve, at de ikke kan finde de apps på AppSource, som de har behov for, for at skifte til Business Central som SaaS.

Kunderne må afvente, at de nødvendige løsninger er tilgængelige. Det er bestemt en af grundende til, at omlægningen til cloud ikke foregår lige så hurtigt, som Microsoft gerne ville have det.

Denne situation betyder også, at nogle af de store leverandører i branchen skal være vågne nu. Der findes tillægsmoduler til Dynamics NAV, som i dag nærmest er branchestandarder. Alle kunder bruger de samme tillægsmoduler. Men hvis de ikke kommer på AppSource, så dukker der måske en alternativ app op, som kan overtage markedet. Det er en god forretningsmulighed for nye leverandører på markedet.

ERP-markedet ændrer sig

Microsofts omlægning til cloud forårsager en omvæltning af ERP-markedet i Danmark i deres partnerkanal.

Leverandørerne mister kontrol over deres kunder. Kunderne kommer til at handle hos flere app-leverandører og selvbetjene sig i langt højere grad. Leverandørkanalen skal til at overveje, hvordan de i fremtiden skal skabe værdi for kunderne, og hvad deres eksistensberettigelse bliver.

 

 

Mere som dette

Forsiden lige nu

Andre læser

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver abonnement

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.