Direkte

Kender du de nye lovgivninger for andelsboliger

Det er gået mange menneskers næse forbi, men der er kommet nye regler ift. andelsboliger. Reglerne har til formål at sikre bedre vilkår for købere, og har lavet nye betingelser for konkursramte foreninger. Disse tiltag vil hjælpe til at sikre en større økonomisk sikkerhed på markedet, samt en generelt større tryghed.

De nye regler på andelsboligmarkedet kommer efter en stor efterspørgsel på dette område. Og reglerne er ikke alene blevet udarbejdet af erhvervsministeriet, men også flere af de store interessenter på markedet har været med inde over. Dette er f.eks. dansk ejendomsforening, og andelsforeningernes fællesrepræsentation. Der har, som udgangspunkt, været stor opbakning bag de nye regler fra branchen.  

Krav om egenfinansiering ved køb af andelsbolig

Hvis du ønsker at købe en andelsbolig, skal du nu komme med minimum 5 % af købesummen i udbetaling. Dette krav er på nuværende tidspunkt, allerede et krav for køb af ejerforeninger.

Krav om egenfinansiering ved stiftelse af andelsforening

Beboerne i en ejendom, som ønsker at stifte en andelsboligforening, skal nu kunne stille med 5 % selv når stiftelsen skal ske. 

Loft for afdragsfrihed

Fra nu af, er det kun muligt at få en afdragsfrihed på op til 40 % af lånet i en nystiftet andelsforening.  

Faste vurderinger

Der er kommet fastere regler for valurarene. De skal nu følge en række faste vurderingsprincipper, som bl.a. skal sikre at de ikke vurderer boligen for højt.

Øget klagetid

De nye regler betyder, at du nu har en længere klagetid, hvis du mener, at du har betalt overpris for din bolig. Dette betyder, at du nu har mulighed for at klage over for høj prissætning i 3 år, fremfor de 6 måneder, som var muligt før. Hvis du ønsker at klage, kan du med fordel sætte dig ind i reglerne ved at gå til ADVOkurser.dk hvor du kan læse de juridiske forhold i de nye regler.

Hvad har reglerne betydet for din andelsboligforening?

Udover nye krav til valuarerne har de ny regler også sat krav til det bestyrelsesarbejde, der udføres i foreningen. Både ansvar og arbejdsopgaver er blevet ændret. F.eks. skal din bestyrelse nu løbende huske at vurdere ejendommens behov for vedligeholdelse. Men der er også andre fordelagtige ting, ved de nye love som du kan læse mere om herunder. 

Øget gennemsigtighed

De nye regler har gjort andelsvurderingerne mere gennemsigtige. Det betyder, at tydeligheden for alle parter at, gennemskue hvilke kriterier boligen er blevet vurderet ud fra. Dette gælder både foreningen, administratoren, sælgeren, og selvfølgelig også køberen. Dette skaber en øget sikkerhed i og med at vurderingen altid kan eftergås, og sættes op imod de nye krav. For foreningen betyder det bl.a. at det handler om at have en grundig valuar, da det vil give mere sikkerhed omkring det angivne resultaters korrekthed. Hvis man ønsker selv at kunne, sætte sig ind i sin nuværende eller kommende andelsboligs økonomi kan man på REVIkurser.dk lære meget mere om dette.

Stabilitet af andelskronen

Et af formålene med denne nye lovgivning, er at sikre andelskronen bliver mere stabil. Dette vil de dokumenterede, og nye retningslinjer for valuarerne sørge for. Før kunne andelskronen skifte alt efter hvilken valuar, man havde ude. Dette har man med retningslinjerne og grundigheden i vurderinger, forsøgt at komme til livs da valuarerne nu er underlagt helt tydelige bestemmelser.

Fremtidige vurdering

Det har været svært at sige, om de nye valuarvurderinger, har været med til at øge priserne i andelsboligerne. Mange havde skønnet at reglerne ville give prisstigninger, især fordi det er langt mere tidskrævende at fortage de nye vurderinger. Og det er for tidligt at give et ordentligt billede, af hvilken effekt de nye regler har haft for foreningerne.

 

Mere som dette

Forsiden lige nu

Andre læser

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver abonnement

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.