Direkte

Vækst i det danske forbrug

Danskernes indkomst er i de seneste år steget, og forbruget er steget i takt hermed. Dog er forbruget ikke steget tilsvarende stigningen i indkomsterne, hvilket betyder, at danskerne sparer mere op end de gjorde førhen. Dette er en typisk reaktion efter finanskrisen. Op til finanskrisen hvor der var opgangstider, brugte danskerne i gennemsnit mere end de tjente. Krisen kom, og konsekvenserne herefter har været, at danskerne er blevet mere påpasselige med at bruge deres penge og mere bevidste om at spare op til dårlige tider. Finanskrisen er stadig så tæt på, at de fleste kan huske de omfattende konsekvenser, selvom der igen er opgangstider.

Udsigt til vækst de kommende år

De kommende år vil væksten i det private forbrug fortsat stige, hvis man skal tro en analyse, DI har lavet. Hertil forventes det at en stigning i beskæftigelsen vil finde sted, fordi BNP vil stige. Dette kan dog kun ske, hvis virksomhederne er i stand til at rekruttere kvalificeret arbejdskraft. Hvis ikke kan beskæftigelsen og den forventede stigning i BNP blive svækket og hæmmet som konsekvens heraf. Det er derfor essentielt, at virksomhederne er i stand til at tiltrække og rekruttere kvalificeret arbejdskraft. Ligeledes skal der uddannes nok mennesker til at løfte opgaven.

Finanspolitiske stramninger skal modvirke ny krise

Sker det de kommende år at danskere ikke længere sparer så meget op, som de gør nu, vil forbruget stige mere, end hvad der er forventet. Herved vil BNP’et stige yderligere, ligesom efterspørgslen efter kvalificeret arbejdskraft, vil stige. Hvis denne efterspørgsel ikke kan imødekommes, kan det medføre overophedning af økonomien. Denne overophedning er tænkelig fordi den europæiske nationalbank, forventes at ville fortsætte en lempelig pengepolitik. Da den danske krone er bundet op på udviklingen i euroen, må der tilpasses ved hjælp af en stram finanspolitik internt i Danmark.

Tag del i den danske forbrugsfest

Når næsten alle omkring dig har stigende indkomster, og forbruger mere, end de ellers har gjort, kan det være svært at stå ved siden af. Hvis din indkomst ikke er en af dem, der er steget, kan du foretage et forbrugslån via fx www.lån.dk. På denne måde kan du få kapital med det samme, til det du lige står og mangler. At tage et lille lån behøver ikke være roden til kollaps i den danske økonomi, så længe det ikke bliver en udbredt tendens, og så længe man ikke låner mere, end man har økonomi til at betale tilbage.

En politisk opgave at bremse markedskræfterne

Markedet vil altid tilpasse sig selv på sigt, men hvis det betyder at der kommer en økonomisk krise først, er der et politisk ansvar i at stoppe, og forhindre, denne udvikling. Finanspolitikken styres af regeringen, ved at skatter og afgifter øges eller sænkes. Pengepolitikken styres af nationalbanken, ved at lade renten stige eller falde. Dette gøres ved at købe og sælge valuta. Det er dog værd at bemærke, at den danske krone, er bundet op på euroen, og derfor skal kursniveauet følge udviklingen i euroen. Der føres derfor fastkurspolitik i Danmark, og kursen kan derfor ”næsten” ikke ændre sig.

Mere som dette

Forsiden lige nu

Andre læser

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver abonnement

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.