Direkte

475 millioner udmøntet til at gøre dansk transport grønnere

Artiklens øverste billede

Dette er sponsoreret indhold fra Ride Electric, publiceret 16. august 2021.

Partierne der står bag Grøn Transportpulje er nu blevet enige om at uddele tæt på en halv milliard kroner til at gøre den danske transport grønnere. Pengene vil bl.a. blive brugt på at bygge flere ladestandere til elbiler og tilskud til grønne lastbiler.

I takt med global opvarmning og klimaudfordringer er det vigtigere end nogensinde før, at vi får omstillet til en grønnere transport i Danmark. For at opnå dette har man allerede gjort flere forskellige ting, som bl.a. at indføre bilfrie zoner i byer, hvor man i stedet må søge mod cykler og elektriske løbehjul. Specielt elektriske løbehjul er blevet meget populære på den seneste tid og er en nem, grøn og effektiv måde at komme rundt omkring på. Der er lavet mange forbrugertest af elektriske løbehjul og der er kommet mange gode muligheder for elektriske løbehjul på det danske marked.

Udover at skabe en naturlig overgang til de steder, hvor det er muligt at tage cyklen eller løbehjulet er det dog også vigtigt, at infrastrukturen til privatbiler og erhvervstransporten sætter forudsætningerne for at flere de grønnere muligheder, som f.eks. elbiler. Det er også det primære mål med investeringen på 475 millioner kroner.

Pengene vil blandt andet gå til at omstille den tunge vejgodstransport gennem tilskud til grønne lastbiler, opbygning af en grønnere infrastruktur med ladestandere til elbiler, en grønnere tankstruktur og ladeinfrastruktur til erhvervstransport, samt investeringer i grønnere indenrigsfærger.

Det er specielt vigtigt, at der bygges flere ladestandere, så det bliver mere attraktivt at vælge en elbil fremfor en benzin eller diesel drevet bil.

Michael Svane, som er direktør for DI transport har været ude og sige: ”Det er rigtig god nyhed, at ladeinfrastrukturen til elbiler bliver udbredt. Det er en helt afgørende forudsætning for, at flere elbiler kommer på vejene.”

En af udfordringerne ved at eje en elbil er stadig, at hvis man kører lange distancer, hvor en opladning over natten derhjemme ikke er nok, så kan det stadig være svært at finde en lader til sin elbil langs motorvejen eller inde i byen. Med en stor investering i ladestandere i Danmark vil det forhåbentligt blive nemmere at lade sin elbil op og dermed gøre det mere attraktivt at vælge elbilen.

Positivt at der investeres tungt i en grønnere erhvervstransport

Der er dog ikke nogen tvivl om, at det er positivt, at der investeres meget i at gøre erhvervstransporten grønnere. Erhvervstransporten er en af de store syndere hvad angår klimaet, så denne investering vil forhåbentligt være et godt skridt mod en grønnere erhvervstransport.

Michael Svane havde dog gerne set et endnu større tilskud til lastbiler.

”Det er et vigtigt skridt i retningen af en grøn omstilling af lastbilstransporten, men vi havde gerne set at der var afsat flere midler og at puljen blev forlænget frem mod 2030.” – Michael Svane

Det er altså med andre ord meget vigtigt og et godt skridt at tage, at der nu udrulles en strategi, som fokuserer på de kommercielle vilkår, men dette kunne godt have været et større fokus i aftalen.

Planen er, at 50 millioner kroner ud af de 475 millioner kroner i 2022 skal være en tilskudspulje til virksomheder der vil købe grønne lastbiler og til støtte af en forbedret tankning- og ladeinfrastruktur til erhvervstransporten i Danmark.

En positiv effekt for personlige køretøjer

På trods af at en del af aftalen fokuserer på erhvervstransporten, så er der ikke nogen tvivl om, at det kommer til at få en positiv effekt for personlige køretøjer. Med en bedre elektronisk infrastruktur i form af flere ladestandere vil det blive både nemmere og mere attraktivt at eje en elbil fremfor en diesel eller benzinbil.

For at nå det til punkt, hvor det er mere almindeligt at køre elbil frem for benzinbiler, er det vigtigt, at der er en stærk infrastruktur, som er bygget til elbiler og det kræver en stor udbredelse af ladestandere, da dette stadig er et af de punkter, som for alvor holder udbredelsen af elbiler tilbage.

Man har allerede indført flere initiativer, som skal gøre det ekstra attraktivt, at vælge en elektrisk bil. Her har bl.a. omlægningen af bilafgifterne været af stor betydning. Der er nemlig i gennemsnit en besparelse på 100.000 kr. pr. bil at hente, hvis man vælger en elbil over en benzinbil.

Mere som dette

Forsiden lige nu

Andre læser

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver abonnement

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.