Eventyret omkring kryptovalutaen bitcoin
Dette er sponsoreret indhold fra ELEVO Norge, publiceret 26. august 2021.
De fleste har efterhånden hørt om bitcoins og kender måske nogen som har investeret i bitcoins. For mange vil det dog måske stadig bare være et begreb, som man har hørt om, men som man egentlig ikke ved så meget om. Hvad er en bitcoin egentlig og hvad kan man bruge dem til?
Hvis du er en af dem, som er lidt usikker på det, men nysgerrig på at finde ud af noget mere om denne, måske lidt mystiske, bitcoin verden, så har vi her samlet lidt information omkring denne anderledes form for valuta.
Indholdet leveres af ELEVO Norge
Hvad er bitcoin?
Bitcoin blev skabt i 2009 og er en kryptovaluta, altså en digital valuta. Det betyder også, at de altså ikke bliver trykt, men at det er en valuta, som du kun kan tilgå fra enten din computer, telefon eller anden digital enhed.
Hvis man taler om en almindelig valuta, vil der være en centralbank, som sidder og bestemmer over den. Det er der ikke, når man har med bitcoins at gøre.
Kigger man bare på de seneste år, så har værdien af en bitcoin haft en kraftig stigning. Bitcoins bliver handlet på børser, og værdien af valutaen bestemmes derfor også af udbud og efterspørgsel.
Den store udvinding af bitcoin
Udvindingen af bitcoins er baseret på blockchain-teknologi. Valutaen kan nogle steder bruges som et betalingsmiddel, og som fortalt ovenfor, så overføres den elektronisk uden, at der skal involveres en tredjeperson.
Når man taler om udvinding af bitcoin, så er man også nødt til at komme ind på et begreb, som kaldes bitcoin mining. Hvis man skal oversætte ordet mining til dansk, vil man oversætte det til minedrift.
Lige præcis det ord er godt at sammenligne med. Forskellen er, at mining ikke bliver udført i en mine, men på en kraftig computer, som selv kører og forsøger at løse nogle mere avancerede matematiske ligninger, og derved frigive Bitcoins. Minearbejderen bliver i denne sammenhæng bare skiftet ud med de store og kraftige computere, og guldet bliver udskiftet med bitcoins.
Strømforbruget bag bitcoins
Når man snakker om bitcoins, kan man ikke komme udenom også at snakke om energi. Vi har allerede været inde omkring, at der bruges store og meget kraftfulde computere, så det er heller ikke nogen hemmelighed, at der bruges enorme mængder energi.
Man ved ikke helt præcist, hvor meget der bruges, og der er forskellige meninger herom. Dog er det årlige strømforbrug i bitcoins svingende på samme måde, som værdien af bitcoins er svingende. Nogle analyser har dog alligevel vist, at i 2018 brugte bitcoin mere strøm, end hele Danmark gjorde tilsammen.
Der skal ikke herske nogen tvivl om, at kryptovalutaen bitcoin har været igennem noget af et eventyr, siden den blev skabt tilbage i 2009. I valutaens spæde år var det måske svært for mange mennesker at forstå meningen med en digital valuta, men i takt med den stigende digitalisering og udviklingen af mere avanceret teknologi er der flere og flere mennesker, der begynder at se både gode fordele og fremtidsmuligheder i at investere i bitcoins.