Danskerne flytter stadig til trods for et turbulent boligmarked
I løbet af de seneste år er der sket mange betydningsfulde ting i verden – også i Europa og i Danmark. Perioder med krig, pandemi og kriser får ofte mennesker til at søge og skabe tryghed i deres daglige rammer. Faktisk har der været en stigning i boligkøb under coronapandemien – og hvordan hænger det lige sammen?
Boost i boligmarkedet
Under coronapandemien skete der et markant boost i købsaktiviteterne. Folk brugte ikke lige så mange penge, da landet var lukket ned, og mange valgte at bruge de overskydende penge på investeringer i boligmarkedet.
Der skete også et reelt boom i salget, da mange valgte at flytte i en ny lejlighed eller et nyt hus. Stigningen i hushandler er resultatet af, at folk har været hjemme under nedlukningerne og sparet på pengene. For mange blev det tydeligt, at boligen blev lidt klemt, hvis den både skulle fungere som arbejdsplads og skole, og hvis alle hobbyerne og aktiviteterne skulle foregå der. Flere søgte større boliger med plads til kontor eller med mulighed for at nyde lidt alenetid i et udendørsrum i form af en have eller en altan.
Mens boligmarkedet har oplevet et boost, er virksomheder, der varetager alt det administrative ved flytninger, også blomstret. Virksomheder som den aarhusianske virksomhed Gomule, gør flytningen nemmere og mere overskuelig for køberen, som i forvejen også skal holde øje med renter og lån.
Usikkerhed i økonomi
Lige nu sker der mange ting i verden, som skaber usikkerhed i økonomien. Her taler vi selvfølgelig om krigen i Europa, de tårnhøje energipriser og de stigende renter. Dertil kommer den høje inflation.
Men hvordan påvirker alle de her ting dig som boligkøber? Det er blevet dyrere at købe sig ind på boligmarkedet, og det er sværere for førstegangskøbere at komme ind på markedet, da de ofte skal låne det meste ud over udbetalingen. De penge, som man har som køber, er mindre værd end for et par år siden.
Selvom du som køber kan få mindre for pengene end før, er købsaktiviteten og interessen for huse stadig højere end før corona – faktisk hele 11 % højere.
Få mindre for de samme penge
Det lyder som et dårligt salgsslogan eller en medarbejder, der har skrevet forkert. Men det er rigtigt nok. Som køber kan man få mindre for sine penge, end hvis man for eksempel havde købt for to år siden.
Det kan resultere i, at man som køber er nødt til at kigge en ekstra gang på sine prioriteringer og krav, hvis ens boligkøb skal realiseres. Det er tilfældet for mange, at deres ønskede beliggenhed er blevet for dyr, og derfor kan man være nødsaget til at nedjustere sit krav til antallet af værelser og lignende.
Nogle boliginteresserede vælger også at sætte købertrangen på pause eller droppe købsaktiviteterne. En anden strategi er at komme med et bud om afslag i prisen, hvis tilfældet er, at man har fundet sit drømmehus, men har færre penge mellem hænderne.