Direkte

Bliv klogere på pension, inflation og valutakurser

Der sker rigtigt meget inden for verdensøkonomien på nuværende tidspunkt. Priserne raser afsted med den nuværende inflation, og det påvirker naturligvis andre områder på finansområdet. Inflationen har nemlig også påvirkning på blandt andet pensionen og valutakurserne i verden. Læs med her.

Artiklens øverste billede

Elpriserne er historiske høje, fødevarepriserne stiger hele tiden og det samme gør renterne. Det går udover velstanden, og mange kæmper med at få det hele til at løbe rundt. Inflationens påvirkning er det dog relevant at kende til, så man som borger bedre kan forstå, hvilken påvirkning det kan have rent personligt.

Hvad er inflation?

Først of fremmest vil vi gerne forklare, hvad inflation egentlig er. Inflation er et begreb der bruges, når der sker en kontinuerlig stigning på f.eks. fødevarer, og andre varer på globalt plan. Det er at foretrække, at inflationen holdes på et lavt og stabilt niveau, men dette er på nuværende tidspunkt en større opgave at holde trit med. 

Inflation handler altså om en generel stigning i forhold til priser på flere områder, og det betyder derfor også, at penge bliver mindre værd. Det påvirker naturligvis også valutakurserne. Valutakurser opdateres daglig og du kan blandt andet følge med i disse, via linket.

Hvorfor påvirkes valutakurserne?

Valutakurserne verden over, forringes netop på grund af stigningerne af priser på markedet. Det betyder altså, at valutaerne kan svinge og det har relevans for dig som privatperson også. Hvis du gerne vil følge med, kan du dog gøre dette via forskellige hjemmesider. Valutakursen er bytteforholdet mellem to slags valuta, hvis man på en enkel måde, skal forklare det. Valutaers værdi er ligesom så meget andet, påvirket af efterspørgsel og udbytte.

Få overblik over de nuværende valutakurser

Grunden til at det blandt andet er interessant for dig at vide noget om valutakurser, er blandt andet i forhold til handelsområdet. De påvirker dig for eksempel, hvis du skal shoppe på nettet, eller rejse til et andet land med en anden valuta, end den du kender. Du kan med fordel tjekke den månedlig gennemsnitskurs via dette link, herunder DKK og EURO.

2022 wrap up

Året 2022 har budt på mange overraskelser på verdensplan, som har påvirket hele den globale økonomi. Gentagende gange er der sket massive prisstigninger på alt lige fra renter, el, gas, elektronik, services og fødevarer. Det betyder derfor, at de fleste har færre penge end tidligere, på grund af den stigende inflation. Vi har taget udgangspunkt i nogle af de prisstigninger, der er sket i år 2022 i forhold til 2021 i procent(juli-juli), som du kan læse mere om her:

  • Olier (spiselige – minus olivenolie) – 105%
  • Smør – 50.7%
  • Oksekød og kalvekød - 28.7%
  • Mælk (Frisk) – 26.9%
  • Æg – 24.6%
  • Ost – 23.0%

Elpriserne er ét af de områder, som er steget enormt meget, hvor at kigger man på 4. kvartal fra 2021 vs. 4. kvartal 2022, så er det tale om en kæmpe prismæssig forskel. Og det er noget forbrugerne kan mærke i de kolde lande blandt andet. Der bliver sparet på varmen og elektriciteten som aldrig før, simpelthen fordi regninger kan blive så store, at der ikke er mulighed for danskerne for at betale dem.

Pension og inflation

Danskernes pension påvirkes også af inflationen og det betyder, at manges bliver mindre værd. Mange danskere har investeret deres pensionsopsparing i eksempelvis aktier, obligationer og ejendomme, netop som en langtidsinvestering, for at få pengene til at vokse over tid. Dét som blandt andet påvirkes her, er faldende priser på boliger, aktier og investeringer.

Pensionsprodukter

Markedsrente og gennemsnitsrente, er to af de mest almindelige typer pensionsprodukter. Begge pensioner er påvirket af den økonomiske udvikling, dog er der større risiko ved markedsrenter for den enkelte, både ved fortjeneste, og ved tab. Gennemsnitspensionen er den pension, som du får udbetalt som en slags ‘løn’ månedligt.

Mange vælger dog markedsrentepensionen, men da der er tale om investeringer, kan det være mere risikofyldt. Hvad der giver mest mening for dig som privatperson, er personligt. Det kan dog være en god idé at kigge på dine pensioner lige nu på baggrund af den inflation, vi befinder os i. Tag en snak med dit pensionsselskab om dine muligheder, og hvad der giver mening for dig.

Inflationen har stor påvirkning på alt, der handler om penge på det globale marked og det gør, at de fleste er nødt til at tænke i nye baner, tjekke deres nuværende økonomi og fremtidige investeringer.

Mere som dette

Forsiden lige nu

Andre læser

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver abonnement

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.