Erhverv
0

Mens investorerne har tabt 23 mia. - amerikansk hedgefond scorer 200 mio. på Vestas-nedtur

En af de absolut mest aktive spekulanter imod både danske og europæiske aktiemarkeder har længe ligget til at tabe på at satse imod Vestas. Ikke længere.

Lake Turkana Wind Power (LTWP) har i Kenya sat én turbine op om dagen i det, der nu er Afrikas største vindmøllepark. Foto: Kimamo Kabii/Vestas.

Igennem det meste af 2017 har to amerikanske hedgefonde haft et temmelig uheldigt væddemål imod den danske vindmøllegigant Vestas kørende.

Uheldigt indtil denne torsdag altså, hvor den ene af fondene - den meget aktive aktieskeptiker Marshall Wace - bogstaveligt talt gik fra nul til 200, da fondsbørsen åbnede.

Det betyder det at "shorte" en aktie
  • Shorting af aktier sker ved, at en investor mod en mindre betaling låner et antal aktier i et selskab, sælger dem og så håber på, at prisen falder inden låneaftalen betyder, at aktierne skal afleveres tilbage igen.
  • Ved lavere priser kan selskabet nemlig købe aktierne tilbage i markedet til en lavere pris og dermed ende med gevinsten ved at have købt billigere, end man solgte de lånte aktier.
  • Som en udløber af finanskrisen har der siden efteråret 2012 været pligt til at offentliggøre aktiebeholdninger med henblik på short selling på mindst 0,5 pct. af et givent selskab.

Millioner kr. altså - fonden har længe set ud til at have spildt sine kræfter på Vestas, men står nu til at kunne indkassere en gevinst på 200 mio. på samme dag som Vestas' aktionærer kan se et papirtab på svimlende 23 mia. kr. manifestere sig.

Det viser en grov beregning foretaget af Finans på fondens løbende indberetninger til Finanstilsynet sammenholdt med kursdata.

Den anden af de to fonde - den mindre kendte og aktive på det europæiske og danske marked, Scopia Management - har også lidt mindre af en fest end kollegaerne, sådan lige umiddelbart.

For selv om dagens Vestas-nedtur redder Scopia fra et voldsomt trecifret milliontab, så er det stadig lykkedes for hedgefonden at time sine satsninger mod Vestas så ilde, at selv ikke et fald i aktien på 20 pct. kan redde handlen helt i hus.

Scopia står således ifølge Finans' beregninger stadig til et tab på ca. 15 mio. kr. - og dertil kommer den løbende regning for siden december sidste år at have lånt Vestas-aktier.

Vestas har i de forgangne år ved flere lejligheder været en af det hjemlige markeds mest spekulantramte aktier, men ud over Marshall Wace og Scopia-fondene er der ingen aktive short positioner mod de aktier over lovens oplysningspligt på 0,5 pct. af det samlede antal aktier for indeværende.

BRANCHENYT
Læs også