Erhverv
0

Forbrugerrådet anmelder Apple Pay til konkurrencemyndighederne

Apple Pay tillader kun at betale med Visa-delen af Visa/dankort. Det er imod lovgivningen, mener Forbrugerrådet.

Det er særligt den manglende mulighed for knytte dankort-delen af sit Visa/dankort til Apple Pay, der har fået rådet til at tage det drastiske skridt. Arkivfoto: Marcio Jose Sanchez

Forbrugerrådet Tænk anmelder Apple Pay til konkurrencemyndighederne, da organisationen mener, at Apple bryder loven med sit nye mobile betalingsmiddel.

Det er særligt den manglende mulighed for knytte dankort-delen af sit Visa/dankort til Apple Pay, der har fået rådet til at tage det drastiske skridt.

Forbrugeren skal nemlig kunne vælge selv, hvilken betalingsform han eller hun ønsker at benytte, mener Forbrugerrådet.

»Vi mener, at Apple, og de banker Apple samarbejder med, har pligt til at åbne for betalinger med Dankort-delen af Visa-/Dankortet. Vi har derfor bedt konkurrencemyndighederne om at se på, hvorvidt det er en overtrædelse af EU-reglerne, når det ikke sker ved betalinger ved Apple Pay,« siger Anja Philip, formand for Forbrugerrådet Tænk, i en pressemeddelelse.

Særligt mener formanden, at Apple Pay bryder den såkaldte interbankgebyr-forordning, der har til formål at sikre, at bankkunder selv har ret til at vælge, hvilket betalingsmiddel de ønsker at benytte sig af.

EU-forordningen er lavet for at forhindre, at bankerne kan påtvinge deres kunder at bruge betalingskort, som indbringer de højeste gebyrer.

»For at kort som Visa-/Dankort ikke skal blive til en gebyrmaskine for bankerne, kræver EU-lovgivningen, at det er forbrugeren – og ikke banken eller dens samarbejdspartnere – der vælger, hvilken del af kortet, der betales med,« siger Anja Philip.

Ifølge formanden handler det grundlæggende om forbrugernes frie valg.

Indtil videre er det kun Jyske Bank og Nordea, der tilbyder Apple Pay til sine kunder, men Forbrugerrådet advarer, at hvis Apple Pay bliver poplært blandt danskerne, vil det blive dyrt for danske virksomheder.

Det skal særligt ses i lyset af en ny EU-lovgiving, der træder i kraft den 1. januar, der betyder, at butikkerne ikke længere må lade kunderne betale betalingsgebyrerne på både kort og mobilbetaling.

Finans har tidligere beskrevet, hvorledes denne lovgivning kan betyde en stigning i de generelle forbrugspriser, hvis betalingsgebyrerne bliver for høje.

BRANCHENYT
Læs også