Erhverv

Litium er elbilens olie

Elbilernes fremmarch øger betydningen af grundstoffet litium.

Elbiler som Teslaen her bruger meget litium til batteriet. Foto: Tesla

Litium bliver et stadig vigtigere råstof i vores daglige liv. Grundstoffet anvendes i de genopladelige litium-ion-batterier, og det kan derfor findes i blandt andet vores smartphones, bærbare computere og elbiler.

Chile sidder på verdens største reserve af litium, ifølge tal fra US Geological Survey. Med en litiumreserve på 7,5 mio. tons har chilenerne adgang til mere end dobbelt så meget som kineserne, der befinder sig på andenpladsen med en reserve på omkring 3,2 mio. tons. Den største producent er Australien, der udvandt omkring 14.000 tons litium i 2016, mens Chile udvandt 12.000 tons.

Verdens samlede litiumressourcer er imidlertid meget større end de tilgængelige reserver. Blandt andet er der en stor forekomst i USA, som det i øjeblikket ikke er rentabelt at udvinde. Det kan dog ske i fremtiden, hvis prisen og efterspørgslen på grundstoffet stiger.

Især en stigning i antallet af elbiler vil kunne få det til at ske. Hvor der typisk anvendes tre gram litium til et smartphonebatteri, anvendes der 10 kg eller mere til batteriet i elbiler.

BRANCHENYT
Læs også