Erhverv

Både TV 2 og DR vandt kommunalvalget

Michael Dyrby, fhv. nyhedsdirektør på TV 2, roser særligt DR’s måde at dække valget på.

Både TV 2 og DR slap godt fra valgdækningen tirsdag aften, særligt DR kom bedre ud i landet end normalt. Her er vi på rådhuset i Aarhus, hvor Jacob Bundsgaard (S) kan fortsætte som borgmester. Foto: Ritzau

Hvis seertal på en valgaften afspejler danskernes samfundsengagement, så var tirsdag en god dag for demokratiet.

De tv-kanaler, der transmitterede kommunalvalg fra kl. 17.00 til 01.00, trak nemlig et samlet seergennemsnit på 945.000. De foregående tirsdage har samme kanalers gennemsnit i samme sendeperiode ligget på 713.000 seere. Dramaet fra valgkredsene forårsagede således en seerstigning på 33 pct.

Og der er mere godt nyt fra Kantar Gallups officielle målinger: Kommunalvalg-kanalerne havde for fire år siden en samlet seerandel, den såkaldte share, på 61,2 pct. I år var andelen af seere, som fulgte stemmeoptællingerne steget til 66,6 pct.

Og hvilken kilde har borgerne så foretrukket af få informationerne fra? Tallene viser, at TV 2-familien har klaret sig bedst.

Kommunalvalg på tv
  • TV 2, News og regionalstationerne havde 580.000 seere i gennemsnit i tidsrummet kl. 17 til 01.
  • DR1 og DR2 havde i samme periode 365.000 seere.
  • Af alle de danskere, der så fjernsyn i perioden, fulgte 66,6 pct. kommunalvalget. For fire år siden fulgte 61,2 pct. den politiske begivenhed.
  • Seerne svigtede på valgaftenen Viasats Champions League-dækning, hvor man samlet lå ca. 60.000 seere under normalen.

Af de totalt 945.000 valgnysgerrige hev TV 2, News og regionalstationerne samlet 580.000 seere. DR1 og DR2 scorede 365.000 seere. I forhold til for fire år siden har TV 2 erobret en smule flere seere, mens DR har tabt en smule.

På TV 2 overtog regionerne hovedkanalens sendeflade, og ifølge Michael Dyrby, fhv. nyhedsdirektør på TV 2 og nu bl.a. selvstændig konsulent, er det ingen overraskelse, at regionerne sikrede stationen sejren i seerræset.

»Kommunalvalget skal være regionernes aften, alt andet ville være en eklatant fiasko. Det er logik for perlehøns, at de skal vinde. Det har de altid gjort. De kan levere fra nærområdet og er blevet professionaliseret betydeligt,« siger Michael Dyrby.

Nybrud på DR

Han mener, at DR kun kunne vinde valget, hvis der skete en form for nedbrud på TV 2. Og han går så vidt som til at sige, at DR under de gældende forudsætninger med hovedsæde i København skaffede sig en slags gennembrud tirsdag.

»DR delte landet ind og placerede kendte studieværter forskellige steder. Samtidig trak de distriktsjournalister ind, så man fik gavn af deres viden om lokale forhold, personkonstellationer og konflikter. Det gav en ny dimension, og for mig at se er det første gang, at DR har formået at udnytte distrikterne så godt,« siger Michael Dyrby og kommer med en opfordring til public service-giganten:

»De skulle finde en måde, hvorpå de kan udnytte distrikterne i dagligdagen. Sandheden er, at distrikterne de senere år er blevet udhulet og udsultet, på bekostning af at Aarhus og Aalborg er blevet oprustet. Det viste sig i går, at de øvrige distrikter har dygtige folk, som har rigtig meget at bidrage med.«

Thomas Falbe, nyhedschef i DR, forsikrer, at institutionen har øje for potentialet.

»Vi gjorde mange ting for første gang, rykkede bl.a. syv studier ud i landet. Det var en teknisk kompliceret aften, som jeg synes, at vi forløste flot aftenen igennem. Det var lidt med rysten på hånden, vi gik ind i operationen, fordi der var mange ting, vi ikke havde gjort før. Vi har flere ting i gang for at få vores regioner mere i spil i de landsdækkende formater. De erfaringer, vi har fra valgaftenen, kommer vi til at arbejde videre med. Det er som Formel 1: Vi har brugt kræfter på at fintune og optimere nogle processer og redskaber til én aften, men vi tager erfaringerne med videre til hverdagen.«

Regioner viste styrke

For Betina Bendix, direktør for TV Syd og ordfører for TV 2-regionerne, dokumenterer seertallene regionernes berettigelse.

»Seertallene viser, at der har været 103 forskellige valg, 103 politiske dramaer, som man er nødt til at dække hver for sig. Det er svært at interessere sig for, hvad der sker i Slagelse, hvis man bor i Tønder. Hvis man har en chance for, at der kommer noget fra ens eget område i fjernsynet, går det bedre. Vi fik vist, hvad vi kan.«

BRANCHENYT
Læs også