Erhverv

Investorer frygter fremtiden: Lundbeck-bosser holder brandudsalg og scorer 200 mio. kr.

Lundbeck har forgyldt aktionærerne, men det vækker opmærksomhed blandt investorer og analytikere, at de to øverste chefer har solgt mere end to tredjedele af deres aktier det seneste halve år.

Lundbeck-direktører Anders Götzsche og Anders Gersel Pedersen kan smile hele vejen til banken, efter at de to tilsammen har tjent 196 mio. kr. på aktieoptioner på lidt mere end et halvt år. Foto: Lundbeck. Grafik: AT.

To af medicinalselskabet Lundbecks topdirektører har haft gang i et brandudsalg af aktier, der vækker opsigt blandt investorer og analytikere.

Direktørerne Anders Gersel Pedersen og Anders Götzsche har siden maj solgt Lundbeck-aktier for 325 mio. kr. og scoret en fortjeneste på ca. 200 mio. kr., viser Finans' gennemgang.

Udsalget falder sammen med, at tidligere topchef Kåre Schultz og driftsdirektør Staffan Schüberg annoncerede deres afgang i september og sender ifølge mere end en håndfuld institutionelle investorer og analytikere et signal om, at Lundbeck-aktien kan gå en hård fremtid i møde.

Lundbecks hovedprodukter
  • Lundbeck satser på sygdomme i centralnervesystemet, og det vil i praksis sige forskellige sindslidelser som depression, skizofreni, Alzheimers og Parkinsons.
  • De fem største produkter, som Lundbeck lige nu satser på, er først og fremmest depressionsmidlet Brintellix/Trintellix og Rexulti, som virker ved både depression og skizofreni.
  • Et tredje lovende produkt er Abilify Maintena, som er en depotmedicin mod skizofreni og bipolar lidelse. Et fjerde produkt er Northera, som virker mod svimmelhed og ildebefindende ved for lavt blodtryk for bl.a. patienter med Parkinsons. Endelig er der Onfi, som virker mod en særlig epilepsiform.

Nordea skriver i en analyse d. 27. november, hvor Lundbeck-aktien faldt mere end 7,1 pct., at direktørernes aktiesalg har været »exceptionelt højt.«

»Det får os til at føle os lidt urolige, specielt fordi selskabet går nogle potentielt hårde år i møde,« noterer banken.

Otto Friedrichsen, aktiestrateg hos Formuepleje, mener, at der er en signalværdi i, at ledende medarbejdere ikke har hånden lige så meget på kogepladen som tidligere.

»Det er noget, langsigtede aktionærer bør notere sig. Som investor ønsker man, at de ting, der sker fremadrettet i et selskab, påvirker både aktionærer og ledelse,« siger han.

Flere institutionelle investorer, der ønsker at være anonyme, har fravalgt Lundbeck-aktien pga. usikkerhed over selskabets fremtidige udvikling, efter at »de lavthængende frugter er blevet plukket«, som én formulerer det.

Efter flere år med hårde nedskæringer og en markant forbedring af indtjeningen, står Lundbeck tilbage med en slunken pipeline, og investorer stiller spørgsmålstegn ved, hvor indtjeningen skal komme fra, når de nuværende præparater løber af patent.

Siden Kåre Schultz og Staffan Schübergs exit har Lundbeck ledt efter en ny topchef, der ifølge en institutionel investor vil være tvunget til at investere massivt i ny udvikling af virksomheden. Det belønnes sjældent af aktiemarkedet.

Ifølge en analytiker er det helt okay, at ledelsen i et selskab tjener penge på deres incitamentsprogrammer og indkasserer en gevinst.

»Men jeg vil på samme tid sige, at når salget af aktier fra ledelsen er så massivt, som det har været for Lundbeck det sidste stykke tid, så skal man som investor også spørge sig selv, om der er mere at komme efter,« lyder det.

Lundbeck vil ikke kommentere sagen, da man opfatter det som et privat anliggende.

BRANCHENYT
Læs også