Erhverv

Brændeovnsfirma vender tilbage til rødderne for igen at tjene penge

Store investeringer i andre produkter skal på sigt give en mere stabil forretning for Morsø Jernstøberi, der i dag er mest kendt for sine brændeovne.

Da den nordjyske virksomhed blev grundlagt i 1853, fremstillede den alt fra staldvinduer, gravkors og videre over til gryder, potter og pander. Foto: Morsø Jernindustri
SMV

Markedet for brændeovne er nedadgående, og det mærkes tydeligt hos Morsø Jernstøberi, som er en af de ledende brændeovnsproducenter herhjemme. Derfor er selskabet gået tilbage til det, der var udgangspunktet for mere end 150 år siden.

Da den nordjyske virksomhed blev grundlagt i 1853, fremstillede den alt fra staldvinduer, gravkors og videre over til gryder, potter og pander.

Først senere kom brændeovnene til for efterfølgende at blive hovedproduktet og det, der skulle tegne de næste mange års udvikling for Morsø Jernstøberi.

Men salget af brændeovne er ikke længere, hvad det har været, og det har sat sit præg på indtjeningen de seneste år. For at komme tilbage på rette spor indledte selskabet sidste år en satsning omkring produktion og salg af andre livsstilsvarer end blot brændeovne.

»Rent forretningsmæssigt er det for at finde en vej til at løfte virksomheden fremadrettet, fordi vores hovedkategori er i et faldende marked,« siger adm. direktør Peter Normann Nielsen.

Han forklarer, at markedet for brændeovne er faldende blandt andet på grund af den fortsatte miljødiskussion, samtidig med at den almindelige forbruger generelt kun køber en brændeovn en til to gange i livet.

»Men det betyder ikke, at vi glemmer brændeovnene. De er en supervigtig del af vores DNA og vil blive ved med at være det. Vi ser bare nogle muligheder i en anden retning, som kan støtte godt op om virksomheden. Og vi vil gerne stå med et varemærke, som er kendt for flere ting,« fortæller Peter Normann Nielsen.

Startede med potter og pander
  • Morsø Jernstøberi blev etableret i 1853 af N. A. Christensen.
  • I de første år blev der fremstillet staldvinduer, gravkors samt potter og pander til komfurer.
  • I slutningen af 1800-tallet blev produktionen udvidet med kakkelovne og komfurer.
  • Ovnene blev blandt andet brugt til opvarmning af de kongelige gemakker på Amalienborg, og selskabet fik af Christian X prædikatet Kongelig Hofleverandør.
  • Da centralvarmen i 1950'erne i stor stil erstattede kakkelovne, ændrede støberiet kurs og begyndte primært at producere brændeovne.
  • De seneste år har salget af brændeovne imidlertid været faldende, og derfor er selskabet gået tilbage til også at producere andre livsstilsprodukter.
  • Morsø Jernstøberi er i dag ejet af Ann Kersti Møller Wiesinger og Peter Anders Møller, og ved udgangen af sidste år havde selskabet lidt mere end 90 medarbejdere.
De seneste tre år har bundlinjen været faldende, og fra at Morsø Jernstøberi tjente 5,3 mio. kr. i 2014, blev der i 2016 tabt 14,3 mio. kr. Ud over et lavere salg hang en del af tabet sammen med store investeringer i den nye satsning og udvikling af andre produkter som eksempelvis vaser, lysestager, knive og skærebrætter.

Satsningen har betydet, at selskabet ved siden af sine brændeovne kan tilbyde mere end 65 nye varenumre i denne julehandel. Ifølge direktøren er der blevet solgt ind til omkring 500 butikker fordelt mellem primært Danmark og Norge.

Fordi satsningen stadig er så ny, og julehandlen udestår, er det ikke til at sige, hvor meget de nye produkter udgør af det samlede salg, forklarer Peter Normann Nielsen. Men han er meget positiv, i forhold til hvad tiltaget vil betyde for virksomheden fremadrettet.

»Men jeg vil også sige, at det på den korte bane koster os penge, og at vi ikke kommer ud af i år med et godt resultat. Det bliver nogenlunde på niveau med sidste år.«

»Til gengæld kan vi se, at vi de sidste tre måneder er begyndt at overhale det, vi tidligere har oplevet omsætningsmæssigt. Det er bare, fordi brændeovnssalget faldet, at vi ikke har fremgang. Men næste år bliver det godt. Det tør jeg godt spå om,« lyder det fra direktøren.

Sammen med satsningen og udviklingen af de nye produkter har Morsø Jernstøberi etableret et showroom på Østerbro i København. Det betyder dog ikke noget for produktionen i Nykøbing Mors, der også kommer til at ligge der i fremtiden.

(Ritzau Finans)

BRANCHENYT
Læs også