Serier

Carnegie bad OW Bunker-direktør hemmeligholde skæbnesvanger oliespekulation inden børsnotering

Nye oplysninger i skandalen om OW Bunker viser, at investeringsbanken Carnegie tilsyneladende ville hemmeligholde OW Bunkers indtjening på oliespekulation for at sikre en højere pris ved børsnoteringen.

Skandalen i OW Bunker
En stribe institutionelle investorer har netop stævnet Morgan Stanley og Carnegie for deres rolle i OW Bunker-skandalen. Stævningen indeholder nye detaljer om forløbet op til børsnoteringen i 2014.  Foto: Kasper Palsnov Foto: Kasper Palsnov

De to investeringsbanker Carnegie og Morgan Stanley var dybt involverede i at føre investorerne bag lyset, da den nordjyske olievirksomhed OW Bunker blev sendt på børsen tilbage i marts 2014.

Det hævder en lang række institutionelle investorer, der onsdag stævnede investeringsbankerne i det gigantiske juridiske efterspil, som blev udløst af OW Bunkers dramatiske krak i november 2014 efter blot otte måneder som børsnoteret virksomhed.

OW Bunker krakkede bl.a. på grund af store tab på oliespekulation, hvilket var et chok for investorerne, fordi OW Bunker i salgsmaterialet op til børsnoteringen slet ikke havde fortalt, at en stor del af virksomhedens indtægtsgrundlag stammede fra spekulation.

Tværtimod tegnede OW Bunker et billede af sig selv som en konservativ virksomhed, hvis indtægter var uafhængige af udviklingen i olieprisen.

Det var Carnegie og Morgan Stanley, som rådgav OW Bunker og tilrettelagde hele børsnoteringen, og i stævningen af de to investeringsbanker fremhæver de institutionelle investorer - anført af ATP og PFA - bl.a. en korrespondance fra september 2013 mellem OW Bunkers daværende finansdirektør, Morten Skou, og en ledende medarbejder hos Carnegie, Sebastian Hougaard.

De to diskuterede, hvordan OW Bunker skulle sælges over for potentielle investorer. Da Morten Skou protesterede over at fremstille OW Bunker som en virksomhed, hvis indtjening var uafhængig af olieprisen, påpegede han, at han OW Bunker netop lavede profitter på udsving i olieprisen.

Svaret fra Sebastian Hougaard lød ifølge stævningen:

»Sandt, men vi bør ikke udpege volatiliteten i olieprisen som en profit driver over for investorerne - det vil påvirke værdiansættelse.«

Korrespondancen er blot et af flere eksempler på, hvordan investeringsbankerne ifølge de institutionelle investorer var med til at tilbageholde væsentlige oplysninger om OW Bunkers forretningsmodel op til børsnoteringen.

Professor i selskabsret på CBS Søren Friis Hansen har fulgt OW Bunker-sagen tæt, og ifølge ham ser korrespondancen mellem Carnegie og Morten Skou fra OW Bunker »bestemt ikke godt ud«.

Det er ikke lykkedes at få en kommentar fra Carnegie. Morgan Stanley samt de to investeringsbankers advokatfirma, Plesner, oplyser, at de ikke vil kommentere sagen.

Læs også
Top job