Erhverv

Bilbranchen ramt af en stribe konkurser: »Det bliver meget interessant at følge de kommende måneder«

På trods af et rekordhøjt bilsalg har flere virksomheder er flere virksomheder i autobranchen bukket under i år.

Foto: Martin Lehmann

Den danske bilbranche kører langt fra i højeste gear. På trods af et rekordhøjt bilsalg i år er antallet af konkurser i branchen steget markant, så 89 virksomheder indtil nu i år har måttet dreje nøglen om, viser tal fra Danmarks Statistik.

Mere end en tredjedel af konkurserne er kommet i løbet af de seneste tre måneder, og de har dermed fundet sted i en periode, hvor bilsalget stort set stod stille på grund af forhandlingerne om den nye registreringsafgift. Til sammenligning var der kun 11 konkurser i den samme periode sidste år, oplyser Danmarks Statistik.

Netop det manglende bilsalg kan have sendt nogle bilforhandlere ud over kanten, lyder det fra Bilbranchen, brancheorganisationen for såkaldte nyvognsforhandlere.

»Det kan ikke udelukkes, at det har kostet nogle forhandlere livet. Til trods for et rekordhøjt salg af biler er det ikke nogen guldrandet forretning for de fleste forhandlere. Der er så hård konkurrence på bilområdet i Danmark - både på nye og brugte - at avancerne er beskedne. Derudover står nyvognsforhandlerne over for massive investeringskrav i disse år, fordi vi som forbrugere bliver mere og mere digitale,« siger Thomas Møller Sørensen, branchedirektør i Bilbranchen, som dog understreger, at han ikke selv har medlemmer, som er blevet ramt af en konkurs.

Den nye registreringsafgift påvirkede ikke kun salget af biler i en periode, den medførte også tab på de brugte biler, som forhandlerne havde stående, lyder det fra Bilbranchen, hvor man ikke vil afvise, at der kommer flere konkurser i den kommende tid.

»Det bliver meget interessant at følge de kommende måneder. Nu er bilsalget kommet i gang igen, og jeg forventer, at det værste er overstået i forhold til tabene på lagrene. Men vi har brug for et par måneder mere for at se de samlede konsekvenser. I modsætning til, hvad mange tror, er det en forholdsvis presset branche, så derfor kan det ikke udelukkes, at der er forhandlere som får det svært,« siger Thomas Møller Sørensen.

Tallene over konkurser i autobranchen fra Danmarks Statistik dækker over såkaldte aktive virksomheder. Det indebærer, at virksomheden skal have en omsætning på mindst 1 mio. kr. og/eller ansatte. Dermed kan der altså være mindre enkeltmandsvirksomheder, der er gået konkurs, som ikke er medregnet i statistikken.

10 idéer, der kan ændre Danmark
Få historierne om de iværksættere, der har potentialet til at redefinere dele af dansk erhvervsliv. Få magasinet her
BRANCHENYT
Læs også