Erhverv

Tag din medicin og donér penge: Iværksætters forretningsidé modtager millioner

En tidligere professor har skabt innovativ medicinapp, der skal forbedre medicinalindustrien.

45.000 danskere har installeret Drugstars på telefonen. Foto: PR

Den danske iværksætter og tidligere medicinforsker Claus Møldrup har på kort tid fået succes med sin innovative app, der hjælper danskere med at huske at tage deres medicin og på samme tid giver dem mulighed for at donere penge til velgørende formål.

Appen hedder Drugstars og har kun været på markedet i 11 måneder. Men allerede nu har over 45.000 danskere installeret appen på deres telefon. Samtidig har Claus Møldrup fået en investering på 8 mio. kr. fra venturefonden Seed Capital og privatinvestor Henrik Holmark, der er tidligere finansdirektør i Pandora.

»Pengene skal bruges på at udvikle appen til andre lande, hvor særligt USA er et vigtigt marked for os,« siger Claus Møldrup, direktør og stifter i Drugstarts.

Flere større sygdomsforeninger som Parkinsonforeningen og Diabetesforeningen bifalder Drugstars, hvor danskere indtil videre har doneret 500.000 kr. til velgørende foreninger.

»Det handler om at give de sygdomsramte et initiativ til at tage deres medicin. Det får de, når de giver til et godt formål,« siger Claus Møldrup.

Sådan fungerer Drugstars:
  • Hver gang man registrerer et medicinindtag på Drugstars, får man lov til at donere en digtital stjerne til en af 17 sygdomsforeninger.
  • Hvert halve år omformer Drugstars så alle brugernes stjerner til rede penge og giver dem til foreningerne.
  • Brugerne betalter intet, da pengene kommer fra sponsorater, som Drugstars finder.

Claus Møldrup er tidligere professor i socialfarmaci ved Københavns Universitet. Her forskede han i, hvordan patienter tænker og omgås deres medicin. Det var her, han fik idéen til Drugstars.

»I min forskning forstod jeg hurtigt, at patienterne er de bedste eksperter, når man skal undersøge, om et lægemiddel virker eller ej. Derfor ville jeg finde en måde, hvorpå man kunne indsamle større data fra medicinbrugere på én gang,« siger Claus Møldrup om baggrunden for Drugstars.

Og netop dataindsamling er en del af forretningsmodellen hos Drugstars, forklarer den tidligere professor.

Virksomheden vil nemlig sælge brugerdata til medicinalindustrien, da medicinproducenterne har et udpræget ønske om at tilrette sig medicinbrugernes adfærd, mener Claus Møldrup.

»Med Drugstars ved vi, hvornår patienterne tager deres medicin, og hvad de synes om den. Det handler om såkaldt reallife-data, som medicinalvirksomhederne kan bruge til at lave bedre produkter. Og den information er penge værd,« siger iværksætteren.

Samtidig forsikrer Claus Møldrup, at informationsindsamling om medicinbrugere er en nødvendighed. Han ved fra sin forskning, at patienterne ofte gerne giver informationerne med glæde, da de ved, det kan gavne dem i sidste ende.

»Når du er kronisk syg, vil du faktisk gerne bidrage til at gøre lægemidlerne bedre,« siger Claus Møldrup.

Drugstars er stadig en ung virksomhed, der kun haft sit produkt på markedet under et år. Virksomheden har derfor stadig et potentielt overskud til gode.

BRANCHENYT
Læs også