Erhverv
0

Ryanair truet af første strejke nogensinde

De ansatte hos Ryanair i Italien truer nu med at strejke, og flere andre lande overveje at følge med, hvilket kan føre til flyselskabets første strejke nogensinde.

Ryanair truet af strejke fra Italienske ansatte. Foto: Matt Dunham

Det irske lavpris flyselskab Ryanair presses nu af piloter og flypersonale i Italien, der truer med den første strejke i selskabets historie.

De flyansatte er i Italien protesterer over arbejdsforholdene og skubber på for at få medarbejderne organiseret og bedre kontrakforhold. Seks andre lande overvejer at følge med.

Det skriver Bloomberg.

Piloter og flypersonalet i Italien planlægger at forlade deres arbejde i fire timer fra kl. 13 lokal tid den 15. december, oplyser to fagforeninger.

Piloter i Irland, Spanien, Tyskland, Sverige, Portugal og Holland samt Italien har i de seneste uger dannet lokale arbejdsråd for at presse på for kollektive forhandlinger uden om Ryanairs egne repræsentanter. Denne pilot-sammenslutning åbner også for muligheden for en strejke.

Flyselskabet er sårbart lige nu, da det i forvejen er presset på pilotmangel.

Krisen er blevet forværret er, at andre flyselskaber har plukket af selskabets besætningsmedlemmer, hvilket tvang det dublinbaserede luftfartsselskab til at annullere mere end 20.000 fly, og gennemføre en ny lønningsaftale. Modtagelsen af ​​løntilbuddet har  været langsom, da nogle ansatte forsøger at udnytte muligheden til at få mere i lønposen.

Den italienske Anpac-fagforening sagde i et brev til Ryanair, at den planlagte strejke vedrører retten til at forhandle kollektive arbejdsaftaler samt spørgsmål som social sikring, sundhedspleje og ferieplanlægning. FIT-CISL-fagforeningen har derudover sagt, at strejken var udskudt fra den 10. december efter anmodning fra det italienske transportministerium.

Ryanair siger, at de to fagforeninger repræsenterer medarbejdere hos det italienske luftfartsselskab Alitalia SpA, og at de »ingen rolle« har hos det irske flyselskab, da de tidligere har truet med arbejdsnedlæggelser uden, at de er blevet gennemført.

»Vi forventer, at den seneste strejketrussel også vil blive udskudt eller annulleret,« siger talsmand Robin Kiely, ifølge Bloomber.

BRANCHENYT
Læs også