Serier
0

Tidligere Skat-ansat skal i fængsel for fusk med udbytteskat

Torsdag faldt dommen over en tidligere ansat i Skat og en udlandsdansker, der begge var tiltalt for bedrageri i sag om fusk for 37,4 mio. kr.

Skattesvindel for milliarder
Skat har skærpet kontrollen og ændret struktur og ledelse, efter at de blev lænset for mia. af flere omgange i de to sager om svindel med udbytteskat. Foto: Torben Åndahl

En tidligere medarbejder i Skat er sammen med en dansker bosat i USA blevet idømt fængsel i en sag om svindel med udbytteskat.

Den tidligere Skat-ansatte fik seks års fængsel, mens den medtiltalte udlandsdansker blev idømt fem års fængsel og mistede retten til at drive virksomhed i Danmark uden at hæfte personligt økonomisk.

Det afgjorde Retten i Glostrup torsdag formiddag. Dommerne i sagen var enige.

Begge tiltalte anker til landsretten med ønske om frifindelse i alle anklagepunkter.

Jeg er ikke overrasket over, at der er anket. Det er forståeligt nok, når man får fem og seks års fængsel.

Stig Fleischer, Specialanklager

Den tidligere Skat-ansatte skal desuden tilbagebetale de lidt over to mio. kr., han modtog som bestikkelse, mens hans medtiltalte skal tilbagebetale de 37,4 mio. kr., som han modtog via falske ansøgninger om refusion af udbytteskat. De skal desuden dække de fulde sagsomkostninger.

Den tidligere Skat-ansat, som nu skal i fængsel, står også som central figur i den anden, større sag om udbyttesvindel for 12,4 mia. kr. Her menes han også at have godkendt falske anmodninger om refusion af udbytteskat for den britiske forretningsmand Sanjay Shah, der har taget flugten til Dubai.

Denne sag efterforskes stadig af Bagmandspolitiet.

DE TO SKATTESAGER

Der er i øjeblikket to sager om svindel med udbytteskat.

Den store sag, hvor Skat fra 2012 til 2015 blev franarret mindst 12,4 milliarder kroner. Tre navngivne hovedmistænkte i sagen er ikke anholdt. Heriblandt den britiske finansmand Sanjay Shah, man mener opholder sig i Dubai.

Den lille sag, der er tale om i denne artikel, hvor Skat i 2007 blev bedraget for 37,4 millioner kroner. To sigtede har siddet varetægtsfængslet siden slutningen af maj.

Den 47-årige udlandsdansker, som nu også er blevet dømt, var bl.a. tiltalt for bedrageri af særlig grov beskaffenhed. Hans selskab fik samlet udbetalt 37,4 mio. kr., mens den tidligere medarbejder i Skat har vedkendt, at han i årene mellem 2006-2011 modtog flere overførsler på mellem 10.000 kr. og 150.000 kr. ad gangen. I alt beløb bestikkelsen sig til mere end to mio. kr.

Et brev fundet ved ransagning af den Skat-ansattes bolig vægtede især tungt i domsafsigelsen. Her nævnes det svindlede beløb ned til sidste komma efterfulgt af den tidligere Skat-ansattes underskrift.

Ifølge specialanklager Stig Fleischer, der førte sagen mod de to tiltalte, bygger strafudmålingen på forbrydelsens grove karakter.

»Det er jo, fordi retten ser det her som alvorlig kriminalitet for over 37 mio. kr. er jo mange penge. Og så er der bestikkelse for mere end to mio. kr. Det er derfor, at retten har anset det her for at være særlig groft,« siger Stig Fleischer.

Er du tilfreds med sagens udfald?

»Jeg er en meget godt tilfreds anklager i dag. Vi har fået et godt resultat. De tiltalte er blevet dømt, som vi har påstået.«

Det her fundne brev spillede en særlig rolle?

»Ja, det er rigtigt. Det er et brev, som vi fandt under en ransagning, og det har været et af de vigtigste beviser.«

Hvad kommer der til at ske nu?

»Ja, nu er sagen jo anket til Landsretten, så vi skal mødes der. Jeg er ikke overrasket over, at der er anket. Det er forståeligt nok, når man får fem og seks års fængsel.«

Den tidligere Skat-ansatte er fortsat varetægtsfængslet på opfordring fra Anklagemyndigheden.

BRANCHENYT
Læs også