Skats ærkerival har systematisk brudt loven og risikerer stort tab
Rådgivningsfirmaet Rafn & Søn har sikret grundejere en milliardrefusion fra Skat. Men nogle af kontrakterne er så meget på kanten af god skik, at landsretten i en højst opsigtsvækkende sag har skåret det meste af firmaets honorar væk.
De seneste år har tusindvis af grundejere fået et milliardbeløb tilbage fra staten, fordi deres ejendomsskat blev vurderet forkert. Nu ser de samme boligejere ud til at kunne kræve et stort beløb tilbage af rådgivningsfirmaet Rafn & Søn, der rejste hele sagen på deres vegne.
Det er konsekvensen af en banebrydende dom, som Østre Landsret har stadfæstet i år.
Her fik andelsboligforeningen Merlegårdsparken IV i Ishøj medhold i, at Rafn & Søn ikke må benytte sig af kontrakter, hvor de får en procentuel andel af udbyttet i stedet for et fastsat beløb. Det er nemlig i strid med bekendtgørelsen om god skik for juridisk rådgivning fra 2006.
Hidtil har retspraksis i den slags situationer været, at rådgiveren fik en påtale eller i værste fald en bøde, men Landsretten omstødte i dette tilfælde Rafn & Søns honorar fra 200.000 til 30.000 kr.
Med andre ord har firmaet fået barberet 85 pct. af sin fortjeneste væk.
»Rafn & Søn bliver ved med at sige, at de skal have en procentvis andel i stedet for et engangsbeløb. Firmaet er ikke interesseret i at have en mere gennemsigtig model, for hvis forbrugerne på forhånd ved, hvor store beløb Rafn & Søn scorer på kontrakterne, vil ingen indgå aftaler med dem,« siger Pernille Thrane fra advokatfirmaet Qwist & Bræmer, der har ført sagen på vegne af Merlegårdsparken.
Dommen har nu fået naboforeningen til at kræve en del af rådgivningsfirmaets honorar tilbage på tilsvarende vis. Den sag skal for byretten i begyndelsen af 2018, alt imens et tredje slagsmål også verserer.
Myndighederne bør ikke have lov til at blande sig i, hvad to parter aftaler, når det er i begge parters interesse at indgå aftalen på de vilkår.
Eftersom Rafn & Søn har indgået kontrakter med flere end 1.000 andelsboligforeninger, risikerer firmaet efter alt at dømme et stort tab, såfremt Østre Landsrets dom ansporer endnu flere kunder til at forlange penge tilbage.
Derfor har Rafn & Søns advokat i sagen, Sonny Kristoffersen fra advokatfirmaet Brinkmann Kronborg Henriksen, forgæves forsøgt at appellere dommen til Højesteret. Han mener nemlig ikke, at man kan tilsidesætte en gyldig aftale med en offentligretlig lov, fordi det er et civilretligt anliggende.
»Det er jo et spørgsmål om aftaleparternes retssikkerhed,« siger Sonny Kristoffersen, som er tidligere leder af Forbrugerrådets retshjælpsordning.
Rafn & Søns chefjurist, Christian Gommesen, erkender, at kontrakterne er i strid med bekendtgørelsen for god skik. Langt de fleste blev dog indgået i god tro, lyder det, omend rådgivningsfirmaet i en årrække systematisk har brudt loven:
»Myndighederne bør ikke have lov til at blande sig i, hvad to parter aftaler, når det er i begge parters interesse at indgå aftalen på de vilkår. Og slet ikke, når det er i myndighedernes interesse, at sagerne slet ikke bliver ført,« forklarer Christian Gommesen.
Han understreger, at Rafn & Søn har indrettet sig efter dommen og derfor ikke har indgået ulovlige kontrakter i 2017.