Erhverv
0

Danskerne bytter julegaver for millioner - butikkerne får rekordtravlt

Juleindkøbene står til at slå rekord i år. Samtidig bliver der byttet julegaver for et rekordstort millionbeløb.

Mere end 4 pct. af alle julegaver bliver byttet. Arkivfoto: Tycho Gregers

Landets butikker har haft ekstra travlt denne jul, hvor julehandlen vurderes til at slå rekord.

Men faktisk står dagene efter jul også til at blive en rekordtravl tid for detailhandlen, viser beregninger fra Dansk Erhvev.

Her vurderer organisationen, at der i år vil blive byttet julegaver for mere end 350 mio. kr., hvilket betyder, at mere end 4 pct. af alle julegaver vil blive byttet.

»Det er klart, at hvis julehandlen er ekstra stor, så smitter det også af på julegavebytteriet,« siger Lone Rasmussen, markedschef ved Dansk Erhverv.

Dansk Erhverv har tidligere vurderet, at danskerne vil julehandle for op til 3 pct. mere i år i forhold til 2016, der ellers også var en sand forbrugsfest for detailhandelen.

Det stigende julegaveindkøb skyldes særligt, at 45.000 flere mennesker er kommet i arbejde alene sidste år. Det smitter af på dansk økonomi, da forbrugernes optimisme stiger, så de dermed bruger flere penge, konkluderede Dansk Erhverv i sin første analyse af dette års julehandel.

Selv om danskerne kommer til at bytte julegaver for 350 mio. kr. i år, så er det ikke nødvendigvis en dårlig ting for butikkerne, mener Lone Rasmussen.

»Selvom butikkerne får ekstra meget at se til særligt den 27. december, så er deres bytteservice med til at sikre, at de får en god julehandel, da folk normalt helst vil købe en gave, modtageren kan bytte,« siger markedschefen.

Men butikkerne tjener også på penge på de julegavebyttende kunder. Således melder supermarkedsgiganterne Dansk Supermarked og Coop, at de forventer en af året største handelsdage den 27. december, også kaldet store byttedag.

»Det kan godt være, at butikkerne lider tab, når de tilbyder bytteservice, men det vinder de mange gange igen, da kunderne typisk handler lidt ekstra, når de alligevel er i butikken, hvor der måske endda også er udsalg,« siger Lone Rasmussen.

BRANCHENYT
Læs også