Moody's: Norsk boligmarked i vild boble - Danmark langt nede på listen
Norge er det land, der er tættest på en priskorrektion af boligpriserne i Skandinavien, viser en opgørelse fra Moody's. Danmark ligger nummer 10 på den liste.
Ifølge et af verdens største kreditvurderingsinstitutter, Moody’s, har Norge den største boligboble blandt økonomisk veludviklede lande.
Det er Moody’s Investors Service, der har set på boligpriserne i 20 lande for at undersøge, hvilke boligmarkeder der er tættest på en korrektion - det vil sige et pludseligt prisfald, skriver Bloomberg.
Danmark er det land, der ”klarer sig bedst” i Skandinavien med en lidet sandsynlighed for et kollaps af boligmarkedet. Og det på trods af stærkt stigende priser gennem flere år.
Moody’s har analyseret forholdet mellem huspriser og lejeomkostningerne. Og er prisforskellen mellem de to for stor, tyder det på en prisboble.
»I lande hvor huspriser og udgifterne til at bo til leje er ude af balance er der større risiko for, at de høje huspriser kan få en stor negativ indflydelse på landets økonomi,« skriver Emilia Gyoerk og Collin Elis i rapporten. De er begge analytikere hos Moody’s.
Moody’s har set på udviklingen i huspriserne og sammenlignet med det, Moody’s definerer som en ligevægt på markedet i 20 veludviklede økomomier.
Rationalet er, at når stigende huspriser ikke udløser en bevægelse i lejemarkedet, er det et tegn på, at husholdningerne har urealistiske forventninger til yderligere prisstigninger. Hvilket ifølge Moody’s er et tegn på en boligboble.
Norge afviger fra normalen med et plus på 8 pct., mens eksempelvis de danske huspriser ligger på -1 i forhold til ligevægt i markedet. Det tyder på, at det danske marked ikke er inde i en boble.
Norges situation er yderligere forstærket af, at landet har den højeste andel af ejerboliger blandt de 20 lande med 85 pct.
Udover Norge findes de mest overvurderede boligmarkeder i Belgien, Tyskland og Frankrig.
Hvis man går ud fra fra Moody’s opgørelse over boligmarkederne, ligger de 20 lande med følgende afvigelse fra en ligevægt (en negativ afvigelse fra normalen er et godt tegn - en ”positiv” afvigelse er et dårligt tegn):
- Norge: 8 pct
- Belgien: 7 pct.
- Tyskland: 6 pct.
- Frankrig: 5 pct.
- Sverige: 4 pct.
- Spanien: 3 pct.
- Finland: 3 pct.
- Holland: 2 pct.
- Østrig: 1 pct.
- Irland: 0 pct.
- Danmark: -1 pct.
- New Zealand: -1 pct.
- Canada: -1 pct.
- USA: 2 pct.
- Storbritannien: -3 pct.
- Italien: -3 pct.
- Australien: -5 pct.
- Japan: -5 pct.