Erhverv

Licens-betalere får fri proces i spektakulær sag mod DR

Foreningen Kræv Licensmoms Tilbage vil føre sag om moms på licens mod Danmarks Radio og Skatteministeriet.

Artiklens øverste billede
Når Civilstyrelsen har givet fri proces, betyder det, at foreningens omkostninger til de indledende sagsskridt bliver dækket af staten. Foto: Thomas Borberg

En forening af danske licensbetalere har nu fået fri proces af Civilstyrelsen til at føre en opsigtsvækkende sag om ulovlig moms på licens mod Danmarks Radio og Skatteministeriet.

Det oplyser advokatfirmaet DLA Piper, der har stævnet DR og Skatteministeriet på vegne af foreningen, Kræv Licensmoms Tilbage.

Sagen drejer sig om, at DR ifølge flere eksperter i årtier har opkrævet ulovlig moms på licensen. Foreningen Kræv Licensmoms Tilbage vil have tilbagebetalt denne moms for de seneste 10 år, svarende til cirka 4.700 kr. pr. licensbetaler.

Når Civilstyrelsen har givet fri proces, betyder det, at foreningens omkostninger til de indledende sagsskridt bliver dækket af staten. Civilstyrelsen har også givet fri proces til en individuel sag anlagt af et medlem af foreningen.

»Det er glædeligt, at Civilstyrelsen har meddelt fri proces til Foreningen og dens medlemmer. Det gruppesøgsmål, som Foreningen Kræv Licensmoms Tilbage har anlagt, vil være det gruppesøgsmål, som alle licensbetalerne bør tilmelde sig for at få den eventuelt ulovligt opkrævede moms tilbage,« udtaler Thomas Booker og Claus Holberg, der er advokater for Foreningen Kræv Licensmoms, i en pressemeddelelse.

Sagen tog sin begyndelse, da Finans afslørede, at DR’s opkrævning af moms på medielicensen ifølge otte af ti fremtrædende momseksperter er i strid med EU-retten og derfor kan kræves tilbagebetalt.

Efterfølgende besluttede tre advokatfirmaer, hvoraf DLA Piper er det ene, at sagen skal afprøves ved domstolene.

DR opkræver licensmomsen på vegne af den danske stat og beholder altså ikke pengene selv. Det er derfor, at også Skatteministeriet er omfattet af søgsmålet.

Hidtil har DR afvist at stoppe opkrævningen, fordi mediehuset læner sig op ad en juridisk vurdering fra Skatteministeriet, der er kommet frem til den stik modsatte konklusion af det store flertal af eksperter.

I en mail til Finans skriver DR’s økonomichef Niels Ammitzbøll, at mediehusets holding til sagen fortsat er uændret.

»DR har opkrævet moms på licensen i overensstemmelse med de gældende regler, hvilket vi også har fået bekræftet af staten, at vi fortsat skal gøre. Mens de verserer, har vi ikke yderligere kommentarer til de sager, der er anlagt,« skriver han i mailen.

Hvis blot en enkelt licensbetaler vinder en sag mod DR og Skatteministeriet, kan det medføre tilbagebetaling til alle, der er blevet opkrævet ulovlig moms. Sidste år betalte 2,4 mio. husstande herhjemme i alt 1,1 mia. kr. i moms på medielicensen - eller cirka 500 kr. pr. husstand.

Top job

Forsiden lige nu

Anbefalet til dig

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver abonnement

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.