Erhverv

Virksomheder undgår helst at flytte til "den rådne banan"

Region Nordjylland og Syddanmark er de mindst populære, når virksomheder skal finde nye lokaler.

Der er dejligt på Samsø, og det synes flere og flere virksomheder også, viser en undersøgelse fra Lokaleportalen.dk. Foto: Casper Dalhoff

Danske virksomheder går uden om Esbjerg, Sønderborg, Viborg og Holstebro, når de skal lede efter nye lokaler.

Til gengæld vil de gerne bo i Høje-Taastrup, Hørsholm, Fredericia og Roskilde. Men topscorer er - højst overraskende - Samsø, viser en analyse fra Lokaleportalen.dk.

Analysen fra Lokaleportalen.dk har undersøgt de geografiske ønsker i mere end 70.000 søgeannoncer og søgeagenter oprettet af lokalesøgende virksomheder over en periode på et år.

»Der tegner sig et tydeligt billede af, at virksomheder er meget lidt tændt på at lokalisere sig i større provinsbyer i "den rådne banan". De gider nærmest ikke engang at tjekke mulighederne for egnede erhvervslokaler ud i disse byer,« siger Thomas Barfod fra Lokaleportalen.dk.

Den rådne banan er et lidet flatterende udtryk for de kommuner, der ligger i et bælte fra Nordjylland ned over Vestjylland og det sønderjyske til det sydfynske øhav og Lolland-Falster. Hvis man plotter disse kommuner ind på et kort, ligner det en figur som en banen - deraf udtrykket.

Det er dog ikke alle kommuner i det såkaldte "udkantsdanmark", der er uinteressante for virksomhederne. Det er Samsø et godt eksempel på. Samsø topper indekset i undersøgelsen blandt alle 98 kommuner.

»Mange virksomheder leger tydeligvis med tanken om at bosætte sig på smukke Samsø. Interessen passer godt med andre undersøgelser, som viser, at der etableres ekstremt mange nye virksomheder på Samsø. Samsø har tilsyneladende gang i et nærmest magisk erhvervsprojekt, som andre i udkantsdanmark bør holde godt øje med og lade sig inspirere af,« siger Thomas Barfod.

Blandt regionerne topper Hovedstaden foran Region Sjælland efterfulgt af Midtjylland, Syddanmark og Nordjylland.

Analysen af de danske virksomheders interesse for at bo i de enkelte kommuner er gjort indbyrdes sammenlignelig ved at relatere antallet af søgninger i en kommune med den pågældende kommunes indbyggertal.

Læs også