Erhverv

Ligeløn: Island viser vejen, men ingen følger med

En verden, hvor kvinder og mænd får lige meget i løn, kan ligge mere end 200 år ude i fremtiden, viser rapport.

Arkivfoto: Polfoto/ Finn Frandsen

I kampen for at fjerne kønsdiskrimination på arbejdsmarkedet kan få nationer følge med Island. Seneste initiativ gav fra 1. januar østatens regering mulighed for at straffe virksomheder, som ikke giver mandlige og kvindelige ansatte den samme løn, med bøder. Men vores islandske brødre og søstre arbejder på at lukke et løngab, som globalt set bare vokser og vokser.

Det skriver Business Insider.

På verdensplan tjener mænd i gennemsnit 130.000 kr. om året, mens kvinder tjener knap 75.000 kr. Det svarer til, at kvinder får 57 pct. af en mandlig gennemsnitsløn, viser en rapport fra World Economic Forum (WEF).

I Danmark ligger kvinders løn i gennemsnit på 67 pct. af mændenes, og der er lang vej op til lande som Slovenien og Norge, hvor tallene ligger på hhv. 81 og 79 pct.

Fortsætter udviklingen i det aktuelle tempo, vil ligeløn ikke være en realitet før om 217 år, lyder det i rapporten fra WEF.

På flere områder er kønsforskellene næsten udlignet. Det gælder bl.a. adgang til uddannelse. Men i politik og økonomi er forskellene stadig markante.

De økonomiske bevæggrunde for at sikre ligeløn er ellers til at få øje på. Inden 2025 ville verdens samlede BNP få et løft med 33 billioner kr., hvis kønsforskellene i indkomst reduceredes med 25 pct. i samme periode, lyder vurderingen.

Læs også