Erhverv

To vestjyske kommuner topper: Henter flere turister til Danmark end København

Ny rapport fra Erhvervsministeriet fastslår, at to vestjyske kommuner gavner den udenlandske turisme mere end hovedstaden.

Målt på overnatninger får de to vandkantskommuner således besøg af til sammen næsten 6 mio. turister hvert år, mens København må nøjes med lidt over 4,9 mio. turister. Arkivfoto: Carsten Andreasen.

Den urbane storbyfølelse i København eller den friske luft ved den jyske vestkyst?

De fleste udenlandske turister i Danmark foretrækker sidstnævnte. Det viser en ny omfattende rapport fra Erhvervsministeriet, der har undersøgt turismens tilstand i Danmark.

I undersøgelsen foretrækker en stor del af turisterne godt nok at besøge København, men sammenlignet med den vestjyske kommune Ringkøbing-Skjern og nabokommunen Varde får den danske hovedstad baghjul.

Målt på overnatninger får de to vandkantskommuner tilsammen således besøg af næsten 6 mio. overnattende turister hvert år, mens København må nøjes med lidt over 4,9 mio. overnatninger.

»De tyske turister er kysthungrende,« lyder det fra Peter Kvistgaard, lektor og turismeforsker ved Aalborg Universitet.

Forskeren vurderer nemlig, at tyskerne står for allerflest udenlandske overnatninger i Danmark. Og indbyggerne i vores sydlige naboland er særligt tiltrukket af naturen på vestkysten, konkluderer han.

»De har næsten ingen kyststrækning i Tyskland, mens vi jo har en vild og åben kyststrækning på vestkysten,« siger Peter Kvistgaard, der samtidig mener, at det er naturligt, at der er flest turister i de to vestjyske kommuner, da de har et gigantisk sommerhusmarked.

Og noget kunne tyde på, at de vestjyske kommuner er afhængige af den massive tilstrømning af turister.

Sammenligner man med befolkningstallene i kommunerne, vil turisttallene således stå endnu tydeligere frem. I Ringkøbing-Skjern kommune bor der nemlig kun ca. 57.000 mennesker, og i Varde kommune er befolkningstallet på ca. 50.000.

Til sammenligning har Københavns kommune ca. 600.000 borgere.

»De to kommuner har en meget høj andel af turisme i forhold til befolkningen. Det betyder meget for deres skattegrundlag, men også for at kunne opretholde tjenester som læger og tandlæger, som ikke kunne eksistere i de små samfund uden den store turisme,« siger Peter Kvistgaard.

Læs også