Erhverv

Helt ny by kuldsejlet: Kommunens borgere får kæmperegning

Et storstilet byggeri af en ny by i Frederikssund er kuldsejlet. Borgmesteren forsikrer, at pengene ikke er tabt.

Den helt nye by Vinge i Frederikssund Kommune skal efter planen have cirka 20.000 indbyggere. Spørgsmålet er, om byen nogensinde bliver til noget. Foto: Henning Larsen Arkitekter.

Det skulle have været et af Danmarkshistoriens største byggeprojekter, men er i stedet endt i en ulmende skandale, som nu koster danske skatteborgere et trecifret millionbeløb.

Det skriver DR Nyheder.

45 km uden for København ville Frederikssund Kommune sammen med AP Pension og MT Højgaard opføre en helt ny by, Vinge. Den skulle huse godt 20.000 indbyggere, flere tusinde arbejdspladser og have sin egen s-togsstation.

Nu er det ambitiøse byprojekt imidlertid skrinlagt. Alligevel har det - indtil videre - kostet skatteborgerne i Frederikssund Kommune 387 mio. kr. Det viser en aktindsigt, som DR har fået.

Pengene er brugt på bl.a. køb af grunde, byggemodning og konsulentbistand.

Flere eksperter vurderer over for DR Nyheder, at Frederikssund Kommune har løbet en stor risiko ved at satse tæt på 400 mio. kr. på byprojektet. Bl.a. fordi der aldrig har været en sikker aftale om udviklingen af Vinge.

Den nye by var udset til at blive større end Ørestad i København. Det første spadestik blev taget i september, men alvorlig rod i økonomien bag projektet har slået et hul i Frederikssund Kommunes kasse.

Det fik kort før jul kommunen til at stemme en spareplan på 100 mio. kr. igennem.

Samtidig valgte Frederikssund Kommune at afbryde samarbejdet med AP Pension og MT Højgaard, der ellers havde kontrakt på at udvikle og opføre det nye Vinge Centrum.

Selvom kommunen har brugt næsten 400 mio. kr. på forberedelserne til det skandaleramte byprojekt, er pengene givet godt ud, mener kommunens borgmester, John Schmidt Andersen (V). Det samme gør kommunaldirektøren.

»Pengene er ikke spildte, for vi er i gang med en proces, hvor der skal ske et genudbud. Man skal også kigge på, hvad de udgifter dækker over. Hovedparten er jo ting, vi har fået eller jordkøb, som repræsenterer en ganske betydelig værdi. Vi har helhedsplanen, og vi har hele det tekniske grundlag for at arbejde videre,« siger kommunaldirektør Ole Jacobsen til DR Nyheder.

Læs også