Serier

De fleste britiske bankjob bliver i landet efter brexit

Så få som 5.000 bankjob kan ende med at forlade Storbritannien med brexit. Dermed vil London kunne fortsætte sin position som Europas ubetinget største finanscentrum, forlyder det.

Brexit - britisk farvel til EU
City of London set fra Themsen. Arkivfoto: Frank Augstein

LONDON

Finanssektoren i London, kendt som »City«, kommer ifølge egne estimater kun til at miste 5-11.000 job på grund af brexit.

Der har tidligere været talt om 75.000 tabte job eller mere, baseret på beregninger fra konsulenthuset Oliver Wyman i 2016.

Men så godt som alle storbanker har efterhånden meldt ud, at de bevarer deres hovedkontor eller - hvis de er amerikanske/asiatiske - deres europæiske hovedsæder i London. I stedet vil de have særlige afdelinger eller centre, såkaldte »hubs«, i eksempelvis Frankfurt, Paris eller Dublin, der tager sig af forretninger inden for EU.

Det sænker antallet af stillinger, som det er nødvendigt at flytte. Ifølge nyhedsbureuet Reuters forventer City nu et sted mellem 5.000 og 11.000 tabte finansjob som følge af brexit. Det er ud af en finanssektor på 1,1 mio. ansatte i Storbritannien, og det svarer dermed til et sted mellem en halv og en hel procent.

Citys EU-ansvarlige, Jeremy Browne, siger, at bankerne gerne vil undgå for mange forstyrrelser, og at udflytningerne i forbindelse med brexit derfor »for en hel del af dem kan ende med at være en smule mindre dramatisk«. Han tror ikke, at bankerne går og spørger sig selv, om de burde forlade London.

London-bankernes mulighed for at operere i EU efter brexit afhænger af de igangværende forhandlinger mellem EU og Storbritannien. Men det tyder altså på, at bankerne som sådan bliver i den britiske hovedstad, og hvis EU lukker porten for deres ydelser, så vil bankerne køre forretningerne på kontinentet via deres EU-hubs.

Dermed vil London kunne fortsætte sin position som Europas ubetinget største finanscentrum, og nyhedsbureauet Bloomberg skrev mandag, at den spanske investeringsbank Alantra Partners faktisk overvejer at flytte sit hovedkontor fra Madrid til London.

I november fortalte vicedirektør Sam Woods fra nationalbanken, Bank of England, en komité i Overhuset, at man forventer omkring 10.000 færre bankmedarbejdere på første dag med brexit - med mulighed for et yderligere fald på lang sigt. Ifølge avisen The Guardian bygger Bank of Englands estimat på svar og indberetninger fra 400 banker og finansvirksomheder.

Selvom kun et mindre antal medarbejdere flytter til EU, så kan den økonomiske effekt godt blive mærkbar, fordi forretninger og transaktioner for milliarder vil flytte ud af Storbritannien.

Brexit træder i kraft i marts 2019, og der forventes derefter en overgangsperiode frem til nytårsaften 2020.

Læs også