Erhverv

Efter Pandora-kollaps: Hedgefonde-hajer tilbage med milliardgevinst

Torsdagens voldsomme kursnedtur for Pandora har sendt gevinsten for spekulanterne fra fem hedgefonde op over en mia. kr. - men har samtidig skilt feltet markant.

Pandora-aktien får torsdag tæsk efter skuffende tal for 2017 er blevet offentliggjort. Tre amerikanske hedgefonde kan til gengæld grine hele vejen til handelsterminalen. Foto: Kenneth Lysbjerg Koustrup.

Kender de det der med, at man er ret sikker på, at noget sker på aktiemarkedet - man har sågar satset på det - og så bliver man altså alligevel lidt usikker. Og så trækker man fingrene til sig.

Og så gik det alligevel som man regnede med.

Det betyder det at "shorte" en aktie
  • Shorting af aktier sker ved, at en investor mod en mindre betaling låner et antal aktier i et selskab, sælger dem, og så håber på at prisen falder inden låneaftalen betyder, at aktierne skal afleveres tilbage igen.
  • Ved lavere priser kan selskabet nemlig købe aktierne tilbage i markedet til en lavere pris, og dermed ende med gevinsten ved at have købt billigere end man solgte de lånte aktier.
  • Det klassiske ekstreme - og for short sælgerne altså positive - scenarie er, hvis aktien i løbet af udlånsperioden går i nul, fordi firmaet går ned, og hele salgsgevinsten kan tages hjem. Derfor leder short sælgere ofte efter selskaber, som man anser for i større eller mindre grad at være svindlere.
  • Mindre kan dog også gøre det - for GN Store Nord var det fx flere år med markante stigninger, der generelt anses for at ligge bag væddemålene imod selskabet.
  • Altså, anser man grundlæggende selskabet for overvurderet, kan det betale sig at shorte det. Men faren er selvfølgelig, at markedet ikke læser informationerne om selskabet på samme måde som short-investoren - i hvert fald inden for væddemålets løbetid - og man derfor må købe aktierne dyrere tilbage.
  • Af samme grund ser man også ofte prominente short sælgere forsøge tale deres egen bog - altså deres positioner - ned, næsten på samme måde som positive investorer tit vil præsentere deres sag for, at aktien skal stige.
  • Væddemålene kan løbe fra alt til inden for en dag til over flere år - som fx den kendte short seller David Einhorns satsning imod FLSmidth.
  • Metoden bruges dog også ofte til at hedge - groft sagt at tage et modsatrettet væddemål i forhold til et eksisterende, der helt eller delvist kan sikre en mod tab. Er short-positioner taget af store, markedsskabende finanshuse et rent hedge, behøver man ikke offentliggøre dem.

Den følelse må den amerikanske hedgefond Maverick i al fald kende. Fonden trak sig over flere omgange kort før jul markant fra sit væddemål mod Pandora-aktien.

Fonden er en af fem fonde, der under megen bevågenhed igennem det meste af 2017 med skiftende held satsede milliardbeløb på et kurskollaps for Pandora. Efter aktien torsdag er faldet med knap 15 pct. står tre af de fem fonde ifølge Finans' beregninger til at kunne hente store beløb hjem, mens to fonde næppe er helt så glade.

Da Maverick i december reducerede sit væddemål under lovens oplysningspligt på 0,5 pct. af en aktie var kursen omkring 665 kr.

Ifølge Finans beregninger kommer Maverick dermed ud af et års satsninger mod Pandora med en gevinst på et lavt etcifret millionbeløb, efter på et tidspunkt at have kunne taget en gevinst på næsten en kvart mia. kr. hjem.

For fonden Third Point, der stadig har et registreret væddemål imod Pandora-aktien, gælder det i stedet at man har satset på tidspunkter, hvor kursen har været på nogle af sine laveste punkter i løbet af 2017 - og Third Point står dermed decideret til et tab.

Til gengæld kan tre andre hedgefonde - AQR Capital, Lone Pine Capital og Coatue Management - sammenlagt hente over en mia. kr. hjem i rå gevinst, inden gebyrerne for at låne aktier skal betales, viser Finans' beregninger.

Både Lone Pine og AQR Capital har dog også trukket sig en anelse fra satsningen i de seneste måneder, mens Coatue Management med en kort position på hele 2,83 pct. af Pandora-aktierne altså står til største sejr torsdag.

  Senest angivne korte position Aktuel anslået gevinst
Coatue Management 2,83% 466.509.200
Lone Pine Capital 0,92% 295.664.500
AQR Capital 1,99% 211.524.700
Blue Ridge Capital 0,48% 73.743.800
Maverick Capital 0,47% 42.702.700
Third Point 0,53% -7.135.950

Note: Beregningerne er sin i natur grove - prissætningen før en short position når 0,5 pct. af en aktie kendes ikke, og priserne for løbende at låne aktier er ikke medtaget, ligesom priserne for handlerne tager udgangspunkt i lukkekurser, og altså ikke er intradag.

 

Læs også