Erhverv

Lektiefirma rykker ind i folkeskolen - vil løfte kvaliteten af vikartimerne

Skandinaviens største lektiefirma, MentorDanmark, er klar med ny satsning, der har som mål at løse udfordringer med vikardækningen i folkeskolen. Potentialet er enormt, lyder det fra direktør.

Nicklas Kany, direktør (th.) og Christian Bruun-Andersen, (tv.) skoleleder på Kastrupgårdsskolen, som er aktivt med i udviklingen af virksomhedens koncept.
 Foto: Kristina Skov
SMV

Når en folkeskolelærer melder sig syg, og en vikar skal hentes ind, vil det i fremtiden ske via app, hvor skolen kan finde en afløser, der har erfaring med undervisning i faget.

Det er planen for lektiefirmaet MentorDanmark, der i april ruller sit koncept ud på de første skoler. Idéen er at lette byrden for skolerne og løfte kvaliteten af undervisningen i vikartimerne til gavn for eleverne.

»Vores oplevelse er, at det er meget tidskrævende for skolerne at finde vikarer. Det foregår meget manuelt ved at ringe rundt om morgenen, og man risikerer at få en vikar, der ikke er vant til at undervise i faget.«

»Der er virkelig brug for et nyt digitalt system, og vi kan stille et værktøj til rådighed, som både gør det langt mindre tidskrævende og samtidig sikrer, at skolen finder den bedst mulige vikar til opgaven,« siger Nicklas Kany, der er adm. direktør og stifter af MentorDanmark.

Flere millioner timer om året bliver dækket af vikarer i den danske folkeskole. Ifølge Kommunernes og Regionernes Løndatakontor (KRL) er timer svarende til 2400 fuldtidsstillinger dækket af timelønnede, og tallet har været stigende efter den nye folkeskolereform.

MentorDanmark ser derfor et stort potentiale i at udvide forretningen til undervisning i klasselokalet.

»Vi har fået en enorm positiv respons hos skoler og kommuner, der oplever vikardækningen som en stor udfordring, så vi ser et rigtig godt potentiale, hvis vi kan få hul på markedet,« siger Nicklas Kany.

MentorDanmark er oprindeligt startet som et lektiehjælpsfirma, og det har siden starten i 2013 udbudt privatundervisning til elever i folkeskolen og på ungdomsuddannelser via et korps af mere end 3000 undervisere, der typisk er universitetsstuderende.

Tanken er, at skoler og kommuner kan se fordele i at kunne hente vikarer fra en stor pulje frem for en mindre pulje, som den enkelte skoler ofte selv har tilknyttet.

På forhånd har MentorDanmark screenet underviserne, der skal bestå en række tests - blandt andet klasserumsledelse og konflikthåndtering - for at kunne få lov til at undervise. Derudover skal de have topkarakterer i de fag, de underviser i.

Forretningsmodellen for MentorDanmark ligger endnu ikke helt fast, men enten skal skolen eller kommunen betale et fast abonnement for platformen, eller også vil der være et ekstra gebyr per time - ud over lønnen til vikaren, som følger de faste overenskomster.

MentorDanmark har fået 2,3 mio. kr. i støtte fra Innovationsfonden og har i samarbejdet med forskere fra DTU udviklet den platform - der er døbt Substy - som skal matche skoler og vikarer.

Lektiefirma vil løse vikarproblemer i folkeskolen
  • MentorDanmark er stiftet i 2013 og beskæftiger i dag 26 fuldtidsansatte på kontoret i København, mens der er tilknyttet mere end 3200 undervisere.
  • Underviserne er unge over 18 år, som primært er de fagligt og pædagogisk dygtigste studerende fra de videregående uddannelser. De skal have topkarakterer i deres fag.
  • Stifter Nicklas Kany ejer 49 pct. af MentorDanmark, mens de sidste 51 pct. ejes af virksomheden Aspiri, der tilbyder eksamenshjælp til universitetsstuderende.
  • MentorDanmark er medstifter af den norske søstervirksomhed, MentorNorge, som det ejer 22 pct. af
Derudover har MentorDanmark selv investeret 5-6 mio. kr. i projektet. Virksomheden har egne penge i ryggen, da det i det seneste regnskabsår for første gang kunne fremvise sorte tal på bundlinjen, der viste et overskud 3,2 mio. kr. efter et minus på 1,7 mio. kr. året før. Hele overskuddet bliver geninvesteret.

I første omgang er fokus rettet mod det danske marked, hvor MentorDanmark dog er forsigtig med at sætte en målsætning for 2018.

»Nu starter vi med at teste fra april, og så får vi det helt op at køre, inden vi går videre. Men vi har fået gode tilbagemeldinger indtil videre og har meget store forventninger,« siger Nicklas Kany.

På længere sigt er målet, at MentorDanmark også vil gå videre med konceptet til Norge og Sverige.

(Ritzau Finans)

Læs også