Erhverv

Danskerne har de bedste job i Europa

Danskerne kan glæde sig over at være de europæere, der i gennemsnit har de allerbedste arbejdsvilkår. Det fastslår en ny europæisk analyse. Forskere drypper dog lidt malurt i sejrskruset.

Danske lønmodtagere har gode forhold sammenlignet med ansatte i andre EU-lande. Faktisk er forholdene så gode ifølge Ugebrevet A4, at danskerne får en førsteplads i Europa, når det drejer sig om kvaliteten af vores job.

Det viser en undersøgelse fra forskningscentret European Trade Union Institute (ETUI), som er tilknyttet den europæiske fagbevægelse.

Forskere fra ETUI har udviklet et avanceret indeks, som kan måle og sammenligne jobkvalitet på tværs af EU-landene. Helt overordnet ser forskerne blandt andet på forhold som løn, jobsikkerhed, arbejdstider, kompetence- og karriereudvikling samt betingelser for fagligt arbejde.

I indekset fra ETUI er det lige meget, om man regner løn med ind eller ej, så tager Danmark førertrøjen. Det forklarer seniorforsker hos ETUI Agnieszka Piasna, der står bag undersøgelsen.

- Danmark klarer sig ret godt i forhold til lønmodtagernes balance mellem arbejds- og privatliv. Danmark er også langt foran de andre europæiske lande, når det gælder kompetence- og karriereudvikling, siger Agnieszka Piasna til Ugebrevet A4.

Selvom vi sammenlignet med andre lande klarer os godt i Danmark, når det drejer sig om balancen mellem arbejds- og privatlivet, er det langt fra alle danskere, der oplever det sådan. Det fastslår arbejdsmarkedsforsker ved Københavns Universitet Trine Larsen.

- Forskellige undersøgelser viser, at det især er børnefamilier og pårørende til ældre, der kan have svært ved at få tingene til at gå op i en højere enhed. Og det gælder for såvel akademikere som faglærte og ufaglærte, siger Trine Larsen til Ugebrevet A4.

Agnieszka Piasna fremhæver da også, at arbejdslivet for mange danskere bliver for stor en mundfuld.

- Arbejdsintensiteten, der for eksempel handler om tempoet i arbejdet, er ret høj i Danmark. Det gør arbejdet meget intenst og skaber problemer relateret til udbrændthed og et presset arbejdsmiljø, siger Agnieszka Piasna.

Hun gør opmærksom på, at Danmarks topplacering på indekset over jobkvalitet også hænger sammen med, at både kvinder og mænd nyder godt af vilkårene på det danske arbejdsmarked.

- I Danmark er kønsforskellen meget lille med hensyn til arbejdstid og balance i arbejdet, hvor både de danske kvinder og mænd for eksempel drager fordele af gode aftaler for arbejdstid. I nogle EU-lande og især i de østeuropæiske er kløften mellem kønnene enorm, fortæller Agnieszka Piasna.

Læs også