Erhverv

Nervepirrende slutspil om USA's budget

Statslige institutioner lukker nu ned en efter en i USA, fordi politikerne ikke kan blive enige om et nyt budget.

Forhandlingerne om det amerikanske statsbudget genoptages nu i kongressen i Washington. Det gamle statsbudget udløb i fredags og en lang række statslige institutioner er lukket mandag, fordi der ikke er penge til lønninger. Foto: Charles Dharapak/AP

Mens demokrater og republikanere skændes, så det fløjter, begynder statslige institutioner og turistattraktioner over hele USA nu at lukke ned, fordi politikerne ikke er nået til enighed om et nyt statsbudget.

Det gamle budget udløb i fredags, og der er ikke penge til lønninger til de medarbejdere, der møder på arbejde i dag. De statslige arbejdspladser håndterer udfordringen på forskellig vis - nogle lukker, mens andre holder åbent og satser på at kunne betale lønninger med tilbagevirkende kraft.

I Kongressen forhandlede politikerne om det nye budget hele weekenden, og det var ventet, at man som et minimum kunne nå til enighed om at vinde tid ved at vedtage et midlertidigt budget, der kunne løbe til begyndelsen af februar. Sent søndag blev dette dog opgivet, og der er indkaldt til nye forhandlinger og muligvis afstemning mandag klokken 18 dansk tid.

Ifølge Bloomberg er status lige nu, at der kun kan samles det nødvendige flertal for det midlertidige budget, hvis yderligere syv senatorer ændrer holdning. Forhandlingerne om statsbudgettet er blandt andet gået i hårknude, fordi demokraterne ud fra en noget-for-noget tankegang ønsker en sammenkædning med det følsomme spørgsmål om en immigrationsreform.

I 2013 var USA i en lignende situation, og dengang resulterede striden om statsbudgettet i, at omkring 850.000 statsansatte blev sendt på tvungen orlov i to uger.

I princippet lukker budgetstriden alle statslige institutioner, men i praksis holdes vitale funktioner som militæret kørende. Derudover træder en række delstater til og betaler for at holde faciliteterne omkring de største turistattraktioner - herunder Grand Canyon og Frihedsgudinden - åbne. Ifølge Reuters er flere hundredetusinde statsansatte allerede blevet sendt hjem, og det betegnes som tvivlsomt, om det vil lykkes at samle det nødvendige flertal for budgettet ved dagens forhandlinger.

Foreløbig tager aktiemarkederne budgetstriden med knusende ro. De toneangivende aktieindeks på Wall Street er i forvejen på historisk høje niveauer og har indledt dagen med mindre stigninger.

Læs også