Erhverv

Bitcoin-miner brænder enorme mængder energi af

Jagten på bitcoins og andre kryptovalutaer medfører energiforbrug på størrelse med mellemstore nationer.

Varm luft? Sikkert er det i hvert fald, at kryptovalutaen bitcoin medfører et enormt og stigende energiforbrug, som bidrager til den globale opvarmning.
Foto: Mark Lennihan

Der brændes stadig større mængder energi af i jagten på kryptovalutaer som bitcoin og ethereum.

For hver eneste bitcoin, der udvindes, bruges nu en mængde energi, som svarer til forbruget i en gennemsnitlig amerikansk husstand i to år.

Det fremgår - ifølge New York Times - af beregninger udført af Morgan Stanley og økonomen Alex de Vries.

Beregningerne viser, at de såkaldte miner, der "udvinder" den digitale valuta bitcoin, nu har et energiforbrug svarende til en mellemstor nation. Og bitcoin er vel at mærke kun en af lang række kryptovalutaer, som udvindes ved hjælp af energislugende computere.

Det kan virke ulogisk, at der bruges så store mængder energi på at udvinde et usynligt produkt.

Forklaringen er, at de eftertragtede bitcoins, frigives elektronisk med faste intervaller og erobres af den, der hurtigst formår at løse komplicerede matematiske opgaver.

For få år siden var disse opgaver af en sværhedsgrad, som kunne løses med en almindelig bærbar computer. Men efterhånden som flere og flere deltager i jagten, er der skruet voldsomt op for sværhedsgraden. De opgaver, der skal løses, er nu så komplicerede, at der mange steder i verden er opført såkaldte bitcoin-miner - dvs. enorme samlinger af computere, som sprøjter løsningsforslag på matematikopgaverne ud.

Ifølge New York Times frigives der hvert tiende minut omkring 12,5 bitcoins. I dag - mandag - har disse 12,5 bitcoins en samlet værdi af omkring 800.000 kr.

I 2017 steg kursen på en bitcoin fra omkring 6.000 kr. til omkring 114.000 kr., hvilket udløste et elektronisk våbenkapløb mellem bitcoin-jægerne, som investerede i stadig større og hurtigere computere.

Alex de Vries oplyser til New York Times, at en transaktion med bitcoin forbruger omkring 80.000 gange mere energi end en tilsvarende transaktion gennemført med et visakort.

Kursen på bitcoin er siden 16. december faldet 45 pct.

Læs også