Erhverv
BREAKING

Danmark med i top 10 over verdens kreative hjerner

Lande i Norden og Asien er stærkt repræsenteret blandt de 50 lande i verden med den største innovationskraft. Danmark forsvarer sin placering fra sidste år.

Danmark ligger godt til på listen over verdens mest innovative lande. Men i Norden bliver vi overgået af både Sverige og Finland. Foto: Boris Roessler/AP Foto: Boris Roessler

De fleste er enige om, at lande med de bedste hjerner - samlet kaldet innovation - også vil være de bedste til at klare sig i fremtiden.

Og her er der godt nyt for Danmark. Det viser Bloombergs årlige "Innovation Index" over de 50 mest innovative lande.

Danmark ligger igen i år i top 10 over de mest innovative lande med en 8. plads. Men i Norden klarer Sverige og Finland sig endnu bedre med placeringer som henholdsvis nummer 2 og 7.

Bloombergs index bruger syv pejlinger til at bedømme landenes innovationskraft. Det er blandt andet udgifterne til forskning og udvikling og koncentrationen af børsnoterede teknologiselskaber.

Listens førsteplads indtages af Sydkorea med Singapore på en tredjeplads. Højst overraskende er USA faldet ud af top 10 og lander på en 11. plads.

Og den trend for USA vil fortsætte, mener Robert D. Atkinson, der er formand for Information Technology & Innovation i Washington.

»Jeg kan ikke få øje på data, der peger en anden vej (for USA, red). Andre lande har satset mere og klogere på velfinansierede innovationsprogrammer, flere statslige midler og satset mere på at få gjort teknologien kommercialiseret,« siger han.

Top 10-listen i 2018 ser således ud med landenes placering i 2017 i parentes:

  1. Sydkorea (1)
  2. Sverige (2)
  3. Singapore (6)
  4. Tyskland (3)
  5. Schweiz (4)
  6. Japan (7)
  7. Finland (5)
  8. Danmark (8)
  9. Frankrig (11)
  10. Israel (10)

Opgørelsen af indekset fra 2018 begyndte med, at Bloomberg så på økonomien i 200 af verdens lande. Landene blev rangeret ud fra en score fra 0 til 100 baseret på syv kategorier.

Lande, der ikke offentliggør data på mindst seks af de syv kategorier, blev udeladt, og det indsnævrede listen til 80 lande. Herefter blev listen over de 50 mest innovative lande opgjort.

Læs også