Erhverv

For første gang siden 17. december 2014: Dollaren lukker under 6 kr.

Finans Forklarer: Dollaren er faldet yderligere 10 øre den seneste uge og er i dag lukket under 6 kr. for første gang i over tre år. Det er ikke kun den makroøkonomiske udvikling, der har drevet kursen det sidste stykke ned.

Dollaren er i dag faldet yderligere, og Nationalbankens officielle lukkekurs er 5,98 kr. Det er første gang siden december 2014, at dollaren lukker i en kurs under 6 kr.

For blot 11 måneder siden var en dollar mere end 7 kr. værd, men siden er det gået hurtigt ned ad bakke, og alene den seneste uge er det blevet 10 øre billigere at købe en dollar.

Sammenlignet med en bredere vifte af valutaer er der tale om den største svækkelse af dollaren på en enkelt uge siden juni 2017, skriver Reuters.

Svækkelsen af dollaren skyldes dels den forbedrede økonomiske udvikling i Europa, men den seneste uges ekstraordinære kursfald kan også i nogen grad skyldes, at toneangivende politikere i den amerikanske regering har stået i kø for at tale kursen endnu længere ned. Blandt andet har finansminister Steven Mnuchin under sit besøg ved World Economic Forum i Davos flere gange understreget, at han gerne ser en svag dollar, fordi det er godt for amerikanske erhvervsinteresser.

Den lave dollarkurs gør amerikanske varer billigere på eksportmarkederne og styrker dermed amerikanske virksomheders konkurrenceevne. Den stik modsatte effekt rammer lige nu de europæiske eksportvirksomheder, der får en svækket konkurrenceevne pga. den stærke euro. Kronen er knyttet til euroen, så danske eksportvirksomheder rammes tilsvarende.

Nye tal viser en solid vækst på 2,6 pct. i USA's bruttonationalprodukt, men ikke engang det har været nok til at bremse dollarens nedtur, da markedet havde ventet en vækst på 3 pct.

Læs også